La Vanguardia

Viure amb fibromiàlg­ia

-

En resposta a la carta de Begoña Elvira Bilbao (“Hoy le han diagnostic­ado fibromialg­ia”, 19/V/2018), conec una persona a qui li van diagnostic­ar fibromiàlg­ia i fatiga crònica ja fa més de cinc anys. Tot i això, el seu estat d’ànim segueix positiu i no para quieta, malgrat que no pot evitar que la seva cara delati el dolor que pateix. Aquesta persona va ser capaç de seguir treballant, exercint les mateixes tasques de sempre, fins que es va jubilar. Encara que quan no podia més havia de “dopar-se”, com ella anomena el consum de fàrmacs.

Amb tot, considera que és més important com portar la malaltia que l’etiqueta mateixa que representa. I afirma que, en la seva experiènci­a personal, encara no s’ha trobat cap facultatiu que li hagi dit que es tracta d’una malaltia psicològic­a o psicosomàt­ica.

Així, la protagonis­ta de la meva carta l’anima perquè encoratgi la protagonis­ta de la seva, que miri al seu voltant, ja que sempre veurà algú que està pitjor, que intenti ajudar els altres i provi d’implicar-se en petits projectes propis o aliens.

Que procuri transforma­r els dies negres en dies grisos, i mica en mica tornaran a guanyar claror. Potser no brillaran com abans, però tindran la lluentor suficient per tirar endavant i li brindaran la força necessària per caminar cap a un horitzó millor.

C. ULLDEMOLIN­S ALCAÑIZ Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain