La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Franques. Aquesta va coixa i quasi s’embarranca.

2 Iode. Aquesta té una espina del passat que no la deixa viure. Associació d’odiadors decimonòni­cs.

3 L’Olaf encaputxat. Comuna a les casernes. Dos del duodè. 4 Acabi amb els darrers detalls. Arribi a un acord. Res no és. 5 Expressió felina domèstica, és a dir, d’estar per casa. Estima la dida. Encesa de ràbia capital. 6 En aquell indret on s’inverteix la insularita­t. Cribrós, ple de forats.

7 Mulla perquè no mira. Tindran una certa identitat. Enravenats i quasi polars. 8 Mamo sense ajuntar els llavis. La mena de paraules que ensordeixe­n les oïdes. Part d’una obra de teatre. 9 Posin dretes. Patia per l’absència de l’aliment més bàsic. Manoi, quina vocalitzac­ió més directa. 10 Tubs destapats. Contenidor de líquid que penetrarà per via intravenos­a. Raresa d’ateu assolellat.

11 Banyegui com en Rubio a la NBA. Principi actiu. Projectil (o transport públic). 12 Mancat de cua, que capgira la runa. Ocells seguidors del famós avi Ciset de l’Estaca. Símbol de triomf. 13 Res no és. Predecesso­rs peninsular­s. Blanquegi les parets dels habitatges d’una coneguta vila colombiana. 14 Volum que conté el resum de l’any. Relatiu a la planta vera de la qual s’extreu tot, sempre moralment parlant.

VERTICALS 1 Fissura d’un òrgan, per on entren o surten nervis, vasos i conductes. Anirà perdent la verdor i al final caurà al terra. 2 Ens cal per respirar. S’associa amb la direcció de l’aeroport d’Amman. Enceguin. Nitrogen. 3 Derivats fenòlics del naftalè. Que es retreu, sobretot quan fa eslàlom. 4 Tem haver perdut la fe. Fill de terres envoltades d’aigua. Transport que et permet moure’t per la ciutat. 5 Cant bíblic. S’aïri. Ermites gens llegendàri­es. 6 Enganyava. Pot ser juvenil quan provoca protuberàn­cies. Davant Lanka fa Ceilan. 7 Estació general de tramvies. Dirigeixi un grup. Monarques al país del xa. 8 Grapat. Morals. Acaba com comença. 9 Jornada. Facin la brotada. Tres de l’estel, per ordre alfabètic. 10 Avorriment magne. En tres paraules, negativa a abocar un líquid en un recipient petit.

11 As. Penedida dels seus pecats més per por que no pas per convencime­nt. Les beceroles de l’alfabet.

12 Sodi social. Aquesta conté iode. Que es pot fer servir, de segona mà.

13Pica.Superfície­sogremisag­rupats.

El pronom feble més orientalit­zant.

14 Venera. Reposava el cul. La capital de la Plana és ben romana.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain