La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Cop d’ull. Entraves en els països veïns com si fossin teus.

2 Acaben finament, però sense finar. Jornada ciclista i una de gambes.

3 L’esperat final del combat. Recuperada, segurament gràcies a un gotet de vi. Així comencen totes les ignicions. 4 Pot ser de fira o de jugar. Succiona. Fiquin les vocals en un indret desconegut. 5 Presa. Acceptà una herència. 6 Ho faig servir sindicalme­nt. Abaixar la bandera. El mallorquí. 7 La part invariable de dilluns a diumenge. Netegen els diners dels lloguers. Rogenc com un cavall basc que afirma. 8 Iode. Sempre van per damunt del rei. Pic que s’enorgullei­xen de fer els escaladors. Principi nacionalis­ta. 9 Agitació en el rap. Veu d’algú que diu poques paraules, i tal vegada té una representa­ció geomètrica ben curiosa. Acaba com comença. 10 Signes que anul·len les alteracion­s dels sostinguts o els bemolls davant de les notes. Predecesso­rs culturals dels romans. 11 Cau del cel per electritza­r-nos. Feres una nitració. 12 Els dos ulls que miren el zoo. Instrument que trobareu a la feina. Ret homenatge al rellotger.

13 Faci buits al metall i els ompli amb esmalt negre. Gènere de plantes ranunculàc­ies. 14 A aquest el pots deixar satisfet, poc o molt. Oblidada i esquivada, expressame­nt.

VERTICALS 1 Qualifica la gent que també rep el nom de superba. Infants entremalia­ts. 2 Vagi a una subhasta i aixequi el braç. Pela de patata.

3 Al bell mig d’Elna. Nàpia. La més famosa és la de Noè. És quan bec que perdo el cap. 4 Aparells que contenen una provisió d’aire comprimit per a la respiració. Endolceixi el record d’una de les pel·lícules més famoses del cinema francès de les últimes dècades. 5 Règim. Primitiva turbina de reacció, no tan antiga com la batalla de les Termòpiles, però déu-n’hi-do!

6 Associació de xerraires vilanovins. Ballar. Volem el cap dels nibelungs.

7 Empelt. Sopar a cal Lucena. Escaire. 8 Comença a enfurismar-se. Tornà a passar l’agulla per la vora esquinçada. El cos de les rees. 9 Nitrogen. Minvin la intensitat. Teresa Herrero Llopis. 10 Prohibida. Migro, també.

11 Atacar surt bé de preu. En un cert sentit, una mica d’herba. Marquem el tronc d’un arbre. 12 Dia sense albada. Fuig sense queixar-se. Que no necessita oxigen per a viure. 13 Aplicació moderada i prudent d’una llei o principi atenent a les circumstàn­cies personals, de lloc i de temps. Semblant a la cera. 14 Supures rojor per la ferida. Anul·larà una sentència en virtut d’un recurs de cassació.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain