La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1

Relatius a Juli Cèsar, com per exemple el calendari que imposà. Amant de la bellesa, sobretot de la via Làctia. 2 Al capdamunt de l’edifici. Quasi és gol. Sals o èsters de l’àcid oleic. Fòsfor.

3 Joventut. Quasi clavat, però sense cabota. 4 Són mig ulemes, coneixedor­es de la llei islàmica. Cosins dels bananers. Punt directe al joc del tennis. 5 Pupil·la juganera. Est. Aquestes són tan felices com uns camps parisencs. 6 El primer de tots. Insultarà greument algú. Ho embelleix quan al final l’ensiborna.

7 Miserable fins i tot a l’hora de mostrar-se. Rarifiqués. 8 Carregarse una llei. Anirà sense vocalitzar. Mamem sense ajuntar els llavis.

9 Boes escapçades. Mobles que tenen forma de rombe. Sofre. 10 Tonalitat que els anglesos troben preposicio­nal. Sèrie de coses posades l’una al costat de l’altra. Fent malbé la roba amb l’inestimabl­e ajut dels insectes rosegadors de llana. 11 Amanir. Inici administra­tiu d’una causa.

12 Senyor anglès. Aliatges. La part central d’una natja. 13 Renillo com un cavall bai. Hi poso bombollete­s. Una grega al carro. 14 Redueix un sòlid a un estat gasós. Afronts que prenen el nom d’un acrònim que presidí l’agonia de Crist.

VERTICALS 1

Segona porció de l’intestí prim, entre el duodè i l’ili. Estudiós de l’anatomia, la fisiologia i la patologia de l’orella. 2 Xiscli. Aquesta és la inspirador­a d’un moviment polític. 3 Mig centenar. Que tenen venes. Virus escapçat. 4 Rioler i vocalitzad­or. Assumpte d’activista. Emeti per antena. 5 Antiga mesura de longitud, equivalent a mig metre. Dividir un terreny en sembrats. Nif sense el romà. 6 A l’entrada de Nicaragua. La fusta més fina, digna del paradís dels fusters. Ca. Associació d’opinadors internacio­nals. 7 La càustica és la més coneguda. Maximalist­a, en els seus plantejame­nts. Centúria. 8 Ferirà algú en depilar-la. S’ofega en el seu negativism­e. 9 El cos de les rees. Ferir l’ocellot perquè no aixequi el vol. Conquilla de cargol marí que servia de corn. 10 Socarrà. L’eixamplà perquè semblés més gros. 11 Tota sense oxigen. Dona una forta estrebada a les regnes d’un cavall. Cal pitjar-lo per engegar la tele.

12 Dissiparé. Contenidor de literatura epistolar. Res no és. 13 Temps mort en el joc del bàsquet. Empadrona. Reprodueix­i una nitració.

14 Capacitat per fer una feina. Estotjos dels quals ha caigut una creu, per por a dir-ne estoigs.

 ??  ?? Núm 10104
Núm 10104

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain