La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 10105

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 L’ex del txec. S’acosta, baixa. L’arma de santa Joana. 2 Regla que Marilyn Monroe solia amagar. Prescindit. Acaba com comença. 3 Telèfon, segons com. Pal de més a popa d’una galiassa. Greixos que posseeixen. 4 Tresors públics. Contingut d’una safata plena. 5 El cap d’en Berlusconi. Ba balder. Quasi fa gol. 6 Moviment defensiu del rei a l’escaquer que remet a en Casagran. Veí bàltic de lituà i estonià. Olot atea. 7 Cursiva gràcies al país de la bota. Darrer detall d’una manufactur­a. 8 As. Esclaus espartans que perdien el cap de tan pilotes com eren. Els aliatges més habituals. 9 Entretingu­t. Posa alguna cosa al maleter del traginer. 10 Ho traurà del subsòl. El posseeixes. El senyor que buscava la guàrdia civil perquè es feia el suec. 11 Cinquanta mil. Devastats com els camps més eixorcs. Vora de riu. Acaba com comença. 12 Arriba fins allà on dona la corda. Sol·licitem. 13 M’erro perquè no tinc oxigen. Teixit adobat perquè sembli de més qualitat. Rere U fa entrada d’ordinador. 14 Sanatori de desquilibr­ats mentals. Càrtel tot escuat per la fugida de cinquanta elements.

VERTICALS 1 Feia que la temperatur­a del líquid baixés una mica. Agradem. 2 Que pateix. Submergeix en les tenebres. 3 Oloro sense respirar. Arreplega en munts d’esferes toves. Carn queixalada. 4 Bosc d’en Shariff. Terrissair­es. Iode. 5 Melodia de Goldberg que no es repeteix mai del tot. Enginyós a l’hora de trobar el fi que es proposa. 6 As. Tesem la corda tot i no vocalitzar. Compte. Xumo, xuclo o xuplo. 7 Club Palindròmi­c Internacio­nal. Gustosos. Policia Militar. 8 El de banda serveix per transmetre informació. El sisè sense un. Comença a deixar coses. 9 Lila. Vents suaus. 10 Ermites gens llegendàri­es. Retirar-se a dormir d’hora, com les gallines. Del dret era un ordinador, però del revés és una via.

11 Pal de bandera. Aquest es dedica a practicar saltirons, equilibris i posicions inversembl­ants. 12 Descreguda militant. Acataran ordres. La més vibrant de l’alfabet. 13 S’equivoca, tot vagarejant. Grinyolara­n com uns coiots. El punt cardinal més assolellat. 14 Cases pairals una mica deteriorad­es. Peu poètic.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain