La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 El país amb una de les comunitats lusòfones més importants de l’Àfrica. Pentinar la cabellera d’algú a la manera d’Elvis. 2 Digerís una realitat nacional. Practiques sexe amb la llanera solitària. Conec. 3 Quatre que no acaben de portar IVA. Els rèptils que repten per antonomàsi­a. Pego un representa­nt de les Nacions Unides i el deixo el cap ple de blaus. 4 Pinàcia que dona bona fusta. Ajudaríem a la verdiana manera. 5 Solo que et fa perdre el cap. Onerós com un Rolls Royce. Hutu udolador. Carme Torres Pasqual. 6 Nitrogen. Arribaré al món. Galleda. 7 Dit d’un medalló sense revers. Balls o balles. Iode copulatiu. 8 Sol precedir totes les condicions. Tastar un vinet a Solivella. Coratge. 9 Oli de julivert. Pot designar la sortida de líquid o la propagació de notícies per via audiovisua­l. 10 El circ onomatopei­c més conegut entre nosaltres. Hi fica el nas amb una certa actitud explorador­a. Al bell mig de l’Albi. 11 La divisa groga. Dir la nostra. El cor de ca n’Urpí. Sofre.

12 La més vibrant de l’alfabet. Ajuntaré. El cos de les rees. Quan és penat dorm de cap per avall. 13 Ingenu i un punt volat. Ho agafava sense tenir-ne dret, després de desactivar les alarmes. 14 Manca de contundènc­ia. Profession­al de la lluentor àuria.

VERTICALS 1 Amunteguis. Espelmes gruixudes que remeten a Damasc.

2 La batalla en la qual més es mullen els contendent­s. M’instal·laré entre el brancatge. La part del darrere de l’iglú. 3 Girar no és tan estrany. Respiració profunda que desperta parelles. Petita placa metàl·lica a l’extrem de determinat­s instrument­s astronòmic­s. 4 De l’esquelet, o no. Conseller de la cort. La part de dalt del vestit de núvia. 5 Escaire. Operació d’extirpar tallant. Trepitgi. 6 Al capdamunt de l’Acròpolis. Fax sense capçalera. Cremar, socarrar. En un tres i no res. 7 Ho emmuralla tot. Despullame­nt. 8 Navegui d’una manera determinad­a. Tresor de col·leccionist­a. Pot destapat.

9 El Nodo quan et deixava sense oxigen. Porten. Parts de cada costat del buc d’una nau en què aquest s’estreny vers la proa o cap a la popa. 10 Perd pistonada i queda per sota de 500. Sagí, llard. No el deixa de petja, tot i que li sembli que no té ni cap ni peus.

11 Fer servir a l’americana. Fer anar el magí. Una grega al carro. 12 Escaire. Dermatosis que gairebé provoquen psicosis, per inflamació dels fol·licles pilosos de la barba. Valori. 13 Que viu amb una gran contenció. Paraules que equivalen a una imatge, segons el tòpic. Les vocalistes de les àries. 14 Torni a abocar-hi líquid. Impedir el pas.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain