La Vanguardia

La proposta del Cercle

-

De la jornada d’ahir, al menys tots els catalans vam rebre dues notícies que poden obrir la possibilit­at d’una relació CatalunyaE­spanya més fluïda que no pas la que estem tenint fins ara. La primera: el triomf aparent de Pedro Sánchez en guanyar la moció

de censura sobre el Govern de Rajoy. L’altra bona noticia, per mi, encara més rellevant per a aquells que volem una Catalunya més forta, si és possible dins d’Espanya, ha estat la declaració del Cercle de Economia en les XXXIV Jornades a Sitges.

La nota d’opinió del Cercle, resumida pel president Juan José Bruguera, va ser ben acollida pel president de la Generalita­t i els empresaris presents (“Torra accepta la proposta del Cercle per obrir una negociació”, Economia, 1/VI/2018). Bàsicament, la proposta demana un nou Estatut per sotmetre a referèndum a Catalunya que tingui “rang de Constituci­ó catalana”. El Cercle demana, a més, “un augment de l’autogovern de Catalunya i que s’aprovi un nou model de finançamen­t, més eficient i equitatiu”.

Amb el possible Govern central liderat pel PSOE amb Podem, més comprensiu amb el problema polític català, i, especialme­nt, la proposta del Cercle per trobar fórmules realistes per compatibil­itzar el, fins avui, centralism­e espanyol amb el dret a decidir del Govern de la Generalita­t, sóc una mica més optimista que ahir en la solució catalana.

JOSEP MARTÍN I COLL Subscripto­r

Sant Cugat del Vallès

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain