La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 La planta herbàcia que més excitaria en Garfield. Fer fila índia amb posat militar. 2 Al final, ho maqueto. Posis el guisat al foc. Accepta pujar a aquest tren ràpid. 3 Recurs retòric pel qual un concepte és expressat, no pas per la seva afirmació sinó per la negació del seu contrari. Enllesteix­is els darrers detalls. 4 L’aliatge més clàssic. Entropia que fa pensar en l’abrupte final del púgil de boxa. Criatures. 5 Vimeterars. Ho deduïa, també. 6 El mallorquí. La meva te la dono en senyal d’acord. Arribi al planeta. Rer A fa assemblea i rere T teatre.

7 Dons arcaics que reapareixe­n quan ets. Poníem ous com fan els peixos. Acaba com comença. 8 Persegueix­es algú amb afany. Obstacles davant dels nassos dels anglesos. 9 Centúria. Galleda. Tres d’Iquitos. Sigui dit amb ànsia. 10 Planta umbel·lífera fètida, que no es deu trobar pas al cim de l’Aneto. La fècula de Sagunt. Agressió a la sala de billars. 11 La fusta, forta i duradora, amb què el mag Lari deu fabricar els seus artefactes màgics. Dirigida. Escaire. 12 Gran Democràcia. Sacerdotes­sa

romana dedicada al culte de Mart. Causo baixes en les files enemigues. 13 Crit de queixa pel guix. Qualifiqui. En un cert sentit, l’esfera vegetal que acompanya la flor. 14 Basc. Talla el pollastre en bocins petits per fer un arrosset a Santa Pola.

VERTICALS 1 Glaçàveu. Fou necessari. 2 Que imita l’estil àtic. Indígena originari. 3 Animal simbòlic que esdevé venerat per una comunitat. El prefix que remet a la compra diària. Cues dels linxs. 4 As. Preguem. Eructis tot giravoltan­t. Centúria. 5 Escot que et deixa sense vocalitzar. Nom amb què són conegudes les mescles en diverses proporcion­s d’hidrocarbu­rs, obtingudes per destil·lació del petroli, del quitrà o de la fusta. Aquesta noia té un rostre ben rodó. 6 Escandinav­a fusteriana. Arrels, també. El cor del lliri. 7 Xai decapitat. Llars d’abelles. Enreda entre les multituds per veure si s’encén la metxa. 8 Que tenen nusos. El signe que no deixa indiferent ningú. 9 Els mou qui té poder, els trena la teixidora i els fa el tuitaire prolix. Nord-americà. És quan valc que res no funciona. 10 Cost per perdre el cap. Es penja en un temple tot donant gràcies per un presumpte favor rebut del més enllà. Hi posa la data del dia. 11 La més vibrant. Aquestes senyores són indígenes. Volem el cap de l’Adenauer. Fòsfor. 12 Buideu ampolles. Barrejo elements tot pensant en un equip del València. 13 Els proveeixin de vi. Sigui. Redueix a pols el gra. 14 Conseqüènc­ia de borratxera. Es torna lloca la gallina sota el rellotge anglès.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain