La Vanguardia

“L’AMTU participa en el projecte C-Roads, que consisteix en convertir un tram de l’AP-7, en una carretera intel·ligent i que serveixi de banc de proves de vehicles autònoms”

Entrevista a Jordi Xena, president de l’Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU)

-

Unes 350 persones participar­an els propers dies 6 i 7 de juny a la Jornada Catalana de la Mobilitat, que l’Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU) organitza conjuntame­nt amb el Consell Comarcal de l’Anoia. És la primera vegada que a Catalunya es debatrà sobre els nous escenaris que planteja l’arribada del vehicle autònom i la seva aplicació al transport públic urbà.

Quinésl’ objec ti ud’ aqu esta jornada?

L’arribada del bus autònom planteja moltes incògnites, tant sobre la seva viabilitat com sobre els canvis en la mobilitat que això provocarà. En aquest sentit, la jornada pretén donar les claus perquè els municipis, i també les empreses operadores, puguin afrontar aquest canvi paradigmàt­ic que, sens dubte, afectarà a tota la xarxa de transport públic.

Perònoés una micad’ h ora per parlar deb uso sautònoms?

L’arribada del bus autònom està més a prop del que ens pensem. A la jornada coneixerem l’experiènci­a de ciutats com Lió, Dubai, Sant Sebastià, Talavera de la Reina o Màlaga on ja s’estan fent proves amb autobusos autònoms. És un escenari que no podem defugir, i per al qual ja ens hem de començar a preparar.

I a Catalunya quan els començarem aveure?

Precisamen­t a la jornada tindrem exposat un autobús autònom que permetrà als assistents tenir una presa de contacte amb aquest tipus de vehicles. A partir d’aquí, el dia 6 de juny, podrem fer-vos un anunci, juntament amb el Departamen­t de Territori, en aquest sentit.

Peròpodrà circular un vehic lea utònomperl es carrete re sac tu als?

Catalunya ja està fent les primeres passes per integrar els vehicles autònoms a la circulació. Per exemple, l’AMTU participa en el projecte C-Roads, que Autopistas realitza a Catalunya, i que consisteix en convertir un tram de l’AP-7, concretame­nt entre Fornells de la Selva i Vilademuls, en una carretera intel·ligent i que serveixi de banc de proves de vehicles autònoms.

Qui ns al tres can vi scaldrà fer?

Hi haurà d’haver canvis tant en l’àmbit legislatiu i jurídic, i caldrà veure si caldrà canviar, per exemple, el codi de circulació. També s’obren alguns debats com determinar qui tindrà la responsabi­litat en cas d’accident, si l’operador o el fabricant... Precisamen­t a la jornada intentarem donar resposta també a aquests i altres interrogan­ts.

L’AMTU participa en el projecte C-Roads, que consisteix en convertir un tram de l’AP-7, concretame­nt entre Fornells de la Selva i Vilademuls, en una carretera intel·ligent i que serveixi de banc de proves de vehicles autònoms

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain