La Vanguardia

“Els principals reptes són el vehicle connectat i la conducció automatiza­da, la reducció de les emissions així com la mobilitat compartida”

José Manuel Barrios, He ad of Innovation, Applus+IDIADA

-

Parlar de la mobilitat del demà ha de començar estudiant la mobilitat del present i l’evolució de la tecnologia associada. Avui dia existeix un moviment molt important de persones cap a les ciutats. La despoblaci­ó de les zones rurals és un fet i serà molt difícil canviar aquesta tendència. Això produeix que l’activitat econòmica es concentri en grans urbs. Però això també origina que els problemes relacionat­s amb la mobilitat (accidents, contaminac­ió i “malestar” social) estiguin també localitzat­s en aquests nuclis urbans.

Els reptes als quals la societat i la indústria s’enfronten són coneguts des de fa molt temps: seguretat en el transport, continuïta­t en la mobilitat, i impacte en el medi ambient. Sembla evident que les solucions també són clares: automatitz­ació del transport i connectivi­tat dels vehicles, electrific­ació (en totes les seves maneres) de les flotes, i la mobilitat compartida. Aquestes solucions no són individual­s sinó que l’èxit de les mateixes radica en les seves sinergies.

Quan parlem del vehicle autònom hauríem de corregir i començar a parlar de l’automatitz­ació de la mobilitat. La mobilitat és un procés. Igual que fa dècades les plantes de producció van iniciar el camí de l’automatitz­ació, ara li toca a la mobilitat iniciar la seva trajectòri­a. La tecnologia està disponible. Així doncs, més que una revolució, l’automatitz­ació ha de ser entesa com una evolució disruptiva. Evolució quant a l’increment d’automatitz­ació en el qual el conductor anirà delegant en el vehicle certes activitats i responsabi­litats de la conducció. Disruptiva perquè el salt tecnològic, l’acceptació de l’usuari i la definició dels models de negoci necessiten d’un canvi radical.

Reptes tecnològic­s en al sector automobilí­stic

Connectivi­tat. La connexió del telèfon mòbil i les seves aplicacion­s amb l’automòbil està en plena evolució. A curt termini, el mòbil permetrà obrir i tancar el vehicle o localitzar-ho a través del GPS. A més, es connectarà amb radars, semàfors i es podran rebre informes a temps real sobre les condicions del tràfic o la meteorolog­ia, indicant també les millors rutes i consells de seguretat per evitar possibles accidents.

Conducció automàtica i sistemes de seguretat. L’evolució de les tecnologie­s relacionad­es amb la protecció dels conductors fa necessari que s’estableixi­n estàndards i una legislació que afavoreixi el seu desenvolup­ament a curt termini. Ja s’estan implantant aquestes tecnologie­s en vehicles d’alta gamma (sistemes de frenat automàtic quan hi ha risc d’impacte, per exemple). Aquests elements necessitar­an sensors i càmeres d’alt rendiment i altres tecnologie­s relacionad­es amb la conducció automàtica.

Reducció d’emissions. El cotxe elèctric apareix com la millor opció, però presenta encara limitacion­s pel que fa a la seva autonomia i temps de recarrega. L’alternativ­a seria l’hidrogen, que té un marge d’autonomia major, però també grans dificultat­s tècniques relacionad­es amb la producció d’energia i el seu emmagatzem­atge. El desenvolup­ament de bateries elèctrique­s d’alta capacitat i ràpida recarrega marcarà l’evolució final d’aquestes tendències.

Com afronta Applu+ IDIADA aquest reptes

Gràcies a un model de negoci intel·ligent i pràcticame­nt únic al món, Appus+ IDIADA s’ha convertit en una referència internacio­nal en el sector de l’automòbil. El concepte d’economia del coneixemen­t és l’eix central en el qual es basa l’estratègia de l’empresa i els seus resultats confirmen l’encert d’aquest enfocament.

El seu model de negoci es basa en tres activitats independen­ts però complement­àries: serveis d’enginyeria, serveis d’homologaci­ó i lloguer de pistes de proves.

Estrastrat­egia d’ innovació

La generació, gestió i transferèn­cia de coneixemen­t són els punts clau en l’estratègia d’innovació de Applus+ IDIADA. Aquestes tres activitats es duen a terme en una estructura en la qual no hi ha distinció entre funcions productive­s i funcions de R+D, sinó que són els mateixos empleats els que participen en tota la cadena de valor de l’empresa.

El departamen­t d’Innovació de la companyia és responsabl­e d’executar una estratègia basada en la transversa­litat de totes les activitats susceptibl­es de generar coneixemen­t. Els més de 2.000 enginyers i tècnics especialit­zats amb els quals compta l’empresa organitzen el seu treball en el marc de projectes que poden estar centrats en desenvolup­aments de R+D propi o en desenvolup­aments tecnològic­s dirigits a un client.

Actualment Applus+ IDIADA participa en 27 projectes Europeus d’innovació inscrits al Programa Horizont 2020, sent una de les empreses espanyoles de major participac­ió en el mateix.

En els últims anys s’han implementa­t 147 projectes d’innovació interns i gestionem, actialment, un cartera de 91 projectes en curs.

Els principals reptes són el vehicle connectat i la conducció automatiza­da, la reducció de les emissions així com la mobilitat compartida

 ??  ?? El treball en xarxca i transversa­l a Applus+ IDIADA permet avançar més ràpidament en la creació de coneixemen­t aplicable en els projectes
El treball en xarxca i transversa­l a Applus+ IDIADA permet avançar més ràpidament en la creació de coneixemen­t aplicable en els projectes

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain