La Vanguardia

“Anem cap a una major eficiència: integració multimodal, transport compartit i entorn digital”

El secretari d’Infraestru­ctures i Mobilitat de la Generalita­t de Catalunya, Ricard Font, explica el present i el repte de la mobilitat catalana

-

Participa un any més en les Jornades de Mobilitat promogudes per AMTU. Quin és el principal missatge quevolofer­ir?

Dos: Aposta ferma per potenciar la mobilitat per a persones amb transport públic, la seva digitalitz­ació 100%, el canvi decidit cap a energies netes i, finalment, generar un desenvolup­ament tecnològic on els projectes compartits entre les administra­cions sigui marca de bon govern. I respecte el vehicle autònom, assumir-lo com un nou element disruptiu que ha d’esdevenir una palanca de canvi i de transforma­ció dels “mantres” de la mobilitat sostenible.

Cap a quin model de mobilitat ens dirigim?

Anem cap a una mobilitat que busca major eficiència en els transports, integració multimodal, transport compartit i un entorn digital, és a dir, passar d’oferir transport públic a vendre mobilitat (mobility as a service).

Estem treballant en aspectes com la gestió de corredors de mobilitat, sistemes de pagament que ens permetin conèixer amb precisió la demanda i poder incidir sobre aquesta. Infraestru­ctures intel·ligents, gestió de dades i digitalitz­ació del sector.

Qui nssónels reptes ac tu als?

D’un banda, garantir el finançamen­t d’infraestru­ctures i serveis de mobilitat amb transport públic i, de l’altra, avançar en la quota modal de qualsevol forma de mobilitat neta i connectada. El 2015 es va aprovar la llei del finançamen­t del transport públic que actualment s’està desenvolup­ant. Però necessitem anar més enllà. La proposta de vinyeta que ha fet el Govern de Catalunya permetria disposar de 300 M€ a l’any per promoure infraestru­ctures i nous serveis de transport públic. És l’aposta en majúscules. Transforma­dora, real i possible.

Quins models europeus hem de seguir?

Els que identifiqu­en la mobilitat com un element de canvi i de modernitza­ció de la seves ciutats, economies i societats. Catalunya i l’Àrea Metropolit­ana són avui un referent. De fet, el baròmetre EMTA situa la regió de Barcelona com una de les més competitiv­es en transport públic a nivell europeu. Però no hem de perdre de vista bones pràctiques d’altres ciutats com ara el sistema de BRT (Bus Rapid Transit) a Amsterdam o la xarxa ciclista urbana de Copenhague­n. Ara toca BRCAT, més metro, més carrils bus, més rodalies, més trens i més busos nets.

El futur del transport passa per un transporta demanda?

Sens dubte. Entenem que el procés de digitalitz­ació com una oportunita­t que ens ha de permetre un coneixemen­t molt més fi de les dades, conèixer les necessitat­s i atendre la demanda amb els recursos més precisos. Eficiència, eficàcia, qualitat, atenció a les persones i les seves veritables necessitat­s sense hipotecar recursos públics. I també passa pel que alguns definirien com a “retrotopia baumaniana” que es concreta en tornar a anar a peu i bicicleta, alternativ­es de mobilitat sostenible.

Coma ju d ala tec no logia ami llorar la mobi lita talesciuta­ts?

El coneixemen­t i la gestió de les dades de mobilitat són eines. La tecnologia ens permet sensoritza­r les infraestru­ctures i vehicles i recollir un gran volum de dades per adaptar l’oferta a la demanda en temps real. O fins i tot, poder incidir sobre la demanda. El coneixemen­t de les dades ens permetrà planificar, prioritzar, gestionar i avaluar les polítiques de mobilitat de forma eficient i optimitzan­t costos

(value for money). Ara no ens equivoquem. El Big Data no és la solució, és una eina. Com diria Martin Lindstrom, en l’small data trobarem les pistes per proposar solucions. Per tant, tecnologia sí, imprescind­ible, però els cinc sentits en les experiènci­es i necessitat­s.

Quines millores en infraestru­ctures ne ces si ten lesciutats­ac tu als?

L’objectiu és actuar en tres àmbits: (1) mobilitat interna on hi ha d’haver bons repartimen­ts modals en transport públic, (2) corredors entre les corones metropolit­anes i les ciutats on encara hi ha potencial de millora en la quota de transport públic i (3), moviments transversa­ls a les diferents corones metropolit­anes, on l’ús del vehicle privat és hegemònic. Per fer possible el transvasam­ent modal cal incidir en tots tres àmbits. En el primer, estenent les línies de ferrocarri­l metropolit­anes i completar la xarxa de carrils pedalables per potenciar l’ús de la bici. En el segon nivell calen unes infraestru­ctures potents: un sistema de Rodalies i de Ferrocarri­ls de la Generalita­t amb fiabilitat i capacitat i carrils bus que permetin l’accés ràpid i fàcil d’autobusos exprés. I en el tercer nivell, apostant per una xarxa eficient de BRT actualment en desenvolup­ament.

Actualment, els reptes són garantir el finançamen­t de les infraestru­ctures i serveis de mobilitat amb transport públic i avançar en la quota modal de mobilitat neta i sostenible

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain