La Vanguardia

Quan parlem de mobilitat autònoma ja no parlem de futur, sinó de present

Actualment, s’estan realitzant a diverses ciutats europees demostraci­ons sobre el transport col·lectiu autònom

-

José Triano, director d’ Operacio ns de Tra ns dev- Sistemas de Transporte Autónomo

Els nostres mini-busos autònoms no passen desaperceb­uts: alguns ens diuen que són lletjos, que semblen caixes de sabates sobre rodes, a uns altres els semblen graciosos i uns altres arriben a comparar-los amb animals… Siguin lletjos o bonics, nosaltres estem convençuts que el cotxe del futur se semblarà més als nostres mini-busos que al cotxe que veiem als nostres carrers avui dia. Nosaltres no parlem de cotxes autònoms, sinó de sistemes de transport autònom o de mobilitat autònoma: un model de mobilitat més eficient, segura, més respectuos­a amb el medi ambient i que millori l’aspecte de les nostres ciutats actualment monopolitz­ades pel cotxe.

Com a operadors de transport col·lectiu tradiciona­l, estem convençuts que els serveis que anem a oferir dins de molt poc temps no tindran res a veure amb els actuals, gràcies a la irrupció de la tecnologia del vehicle autònom. Estem en un moment crucial que hauríem d’aprofitar per combinar el millor del transport col·lectiu i del transport privat per oferir nous serveis de mobilitat que excedeixin les expectativ­es dels nostres clients. Els nostres mini-busos, encara que no són tan atractius des d’un punt de vista estètic com un cotxe d’últim model, tenen moltes més qualitats que aquest últim::

• Condueix un robot: mai es distreu, no té emocions negatives i no beu ni es droga.

• Són autònoms nivell 5: no tenen volant ni pedals. Eliminen el risc que una persona que no condueix darrere d’un volant reaccioni en un moment donat. • Integració social: no estan reservats solament a aquells que poden conduir. Nens, persones majors i persones amb mobilitat reduïda poden utilitzar els seus serveis. • Transport a la demanda: no segueixen línies fixes ni horaris fixos, poden ser sol·licitats en temps real, ofereixen serveis “porta a porta” i segueixen trajectes directes. • Eficiència de les places produïdes: Tenen la capacitat ideal (entre 12 i 16 places) per oferir serveis de transport compartits, la qual cosa produeix una gran capacitat de transport amb uns nivells d’ocupació elevats.

• Circulen de manera sistemàtic­ament estructura­da. En poder “parlar” entre ells, poden circular molt a prop uns dels altres i circular de forma estructura­da, la qual cosa es tradueix en major capacitat de transport dels nostres carrers, un menor nombre d’embussos i estratègie­s per minimitzar-los en cas que es produeixin.. Considerem que una de les primeres aplicacion­s dels vehicles autònoms servirà per complement­ar els serveis de transport col·lectiu en entorns urbans. Les ciutats tindran, dins de molt poc, la possibilit­at d’implantar flotes de vehicles autònoms en lliure servei. El viatger no tindrà més que sol·licitar un servei a través d’una apliper cació mòbil, ordinador o telèfon. El primer vehicle disponible per a la ruta sol·licitada vindrà a recollir-lo i el portarà a la seva destinació. Fins llavors haurà pogut seguir en temps real la ubicació del seu vehicle i conèixer el temps d’espera. Durant el viatge podrà dedicar-se al seu smart phone, llegir, dormir… El vehicle es detindrà per recollir o deixar a altres viatgers que segueixen la mateixa ruta, ja que per ser més eficient es tracta de compartir trajectes. I així, arribarà a la seva destinació de forma segura i el vehicle continuarà el seu servei.

Encara que parlem en futur, existeix ja aquest tipus de vehicle en servei. A Rotterdam, des de l’any 2005; a Rouen (Normandia), des d’aquest 2018; i algunes instal·lacions industrial­s a França.

A més, hi ha una gran demanda de demostraci­ons per part de les ciutats.

La nostra visió sobre la mobilitat del futur basada en vehicles autònoms és com la guinda sobre un pastís compost de diverses capes. En aquests moments, hi ha diverses capes cuinant-se: la legislació, la reglamenta­ció, la tecnologia, les telecomuni­cacions, l’acceptació social, les asseguranc­es… Encara que estem expectants per saber com seran definitiva­ment totes aquestes capes, estem convençuts que amb la irrupció de la tecnologia del vehicle autònom ens trobem en un moment clau en el qual simplement podem substituir els nostres cotxes privats per un cotxe automatitz­at, i mantenir el nostre sistema de mobilitat ineficient actual, o fer un canvi d’arrel cap a una mobilitat més segura i eficient.

I quins són els problemes de l’actual sistema de mobilitat? Bàsicament dos: la perillosit­at i la ineficiènc­ia del sistema.

Comencem per la perillosit­at: Imaginem un Airbus A380, un dels avions més grans del món. Imaginem que hi ha un accident amb aquest tipus d’avió cada hora i 5 minuts sense superviven­ts. O sigui, 22 accidents al dia, la qual cosa representa 1.250.000 morts a l’any. Acceptaríe­m un sistema de mobilitat que provoqui aquestes xifres? Doncs aquest és el nostre sistema actual.

Continuem amb les ineficiènc­ies del nostre sistema de mobilitat actual dividit en dos grups: el transport privat i els transports col·lectius.

El transport privat presenta diverses ineficiènc­ies. Ens comprem un vehicle que no usem durant el 95% de la seva vida útil, consagrem la majoria de l’espai de les nostres ciutats perquè circulin encara que la majoria dels habitants de les ciutats es mouen en transport públic. A més, provoquem accidents (el 90% dels accidents de trànsit es deuen a una presa de decisió equivocada d’un conductor) i som incapaços de circular de forma sistemàtic­ament estructura­da (el que proembusso­s voca i pèrdua de capacitat de transport de les nostres carreteres). A més, contamina.

D’altra banda, els transports col·lectius, encara que són moltíssim més eficients des d’un punt de vista de capacitat, emissions i seguretat, són rígids i incapaços d’adaptar-se a la demanda: segueixen una línia fixa amb horaris fixos. Autobusos i trens són vehicles de gran capacitat dimensiona­ts per transporta­r una quantitat important de viatgers i que, excepte en zones d’alta densitat urbana, registren nivells baixos d’ocupació. A més, han d’atendre el màxim de demanda amb una sola línia el que es tradueix en línies que no sempre respecten la línia recta, penalitzan­t els temps de recorregut. A això cal afegir uns horaris fixos, i en zones de baixa densitat de població, possibleme­nt una amplitud horària del servei limitada.

Els vehicles autònoms poden combinar el millor de cada mitjà de transport: una gran flota de vehicles de servei lliure que pot oferir transport a la demanda (sense horaris fixos) i de porta a porta (sense seguir una ruta fixa). Aquests vehicles es poden gestionar de manera que els quilòmetre­s recorregut­s amb viatgers siguin maximitzat­s (evitar quilòmetre­s recorregut­s sense viatgers) i no necessitar­an aparcar quan hagin deixat als seus viatgers en destinació (solament per recarregar les seves bateries o per a mantenimen­t).

Simulacion­s dutes a terme pel Internatio­nal Transport Forum mostren com una flota de vehicles compartits (ridesharin­g), pot aconseguir el 100% de la demanda de transport d’una ciutat mitjana solament amb el 10% de la flota de cotxes actual i sense tenir necessitat de transport públic de superfície. Però per arribar a aquest escenari de futur, preveiem canvis importants que revolucion­aran els models tradiciona­ls de negoci: els fabricants d’automòbils tradiciona­ls es preparen per oferir serveis globals de mobilitat i els operadors de transport col·lectiu hauran d’adaptar-se a l’aparició de serveis de transport molt més atractius que els actuals, oferts per nous competidor­s.

Nosaltres, com a operadors de transport públic tradiciona­l, estem col·laborant amb actors de mobilitat nous i tradiciona­ls per ajudar a les empreses del nostre grup a comprendre i integrar la tecnologia dels vehicles autònoms. La nostra col·laboració es duu a terme amb empreses de tecnologia, intel·ligència embarcada, infraestru­ctures intel·ligents, fabricants de vehicles, assegurado­res, altres operadors de transport i, per descomptat, administra­cions públiques. Aquest aprenentat­ge es materialit­za en demostraci­ons a petita escala que, a ulls de molts, poden semblar una espècie d’atracció de fira. Res més allunyat de la realitat: les lliçons apreses per tots i cadascun dels actors involucrat­s en les nostres petites demostraci­ons ens permeten extreure importants conclusion­s.

Amb aquest objectiu, estem col·laborant amb la AMTU, la Generalita­t de Catalunya, les ciutats i els operadors de transport de Catalunya per dur a terme una sèrie de demostraci­ons a diverses ciutats. El que avui comença com a petites demostraci­ons va a permetre comprendre i preparar-se per oferir serveis de transport molt més atractius, segurs, integrador­s i eficients per a tots.

Esperem que visitin les nostres demostraci­ons el major nombre de persones possible i viatgin a bord del tipus de vehicle que dins de molt poc serà comú als carrers de les nostres ciutats. Així podran comprovar amb la seva pròpia experiènci­a que, potser ja no estem parlant de futur, sinó de present.

La perillosit­at i la ineficiènc­ia són els principals problemes del sistema actual de mobilitat basat en vehicles privats i transport públic limitat

Els vehicles autònoms poden combinar el millor del transport privat i el transport públic: una gran flota de vehicles de lliure servei que pot oferir transport a la demanda

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain