La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Pot ser gripal o informàtic. Contingènc­ies que estem disposats a afrontar quan el perill és incert. 2 Al final, els destinis. Oferir de franc. Llei incompleta. Acaba com comença. 3 Lluís Carner Zoster. Em carrego una llei. Pot ser de bou o de peix. 4 Lloances. Te’l fas quan no vols escoltar ningú. La carta de valor més elevat de la baralla. 5 Sortejàveu. Proveïda de lobus. 6 Es dirigia. La part superior del tronc que esdevé gènere escultòric. Dia sense albada. 7 Començo a agemolir-me. Bastó. Índex de preus revolucion­aris. Al bell mig del mur. 8 Centúria. Aixequi. Vies com les mamàries.

9 Amèrica sense la simpàtica alemanya. Sal de l’àcid làctic. Contenidor de vi. 10 S’aturen. Amaníssim.

11 L’acció de trafegar el vi, encara que sigui amagats sota una col. Davanter centre capaç de fer caure les defenses més aferrissad­es. 12 Marca de desodorant subjecte a taxes. Ajudarà a la verdiana manera. Divinitat X. 13 Els posseeixes. S’instal·la en un lloc i s’hi sent prou còmode per quedar-s’hi. Capa, sobretot si és de pintura. 14 Supera la seva aversió a la fruita dolça. Cables d’acer que suporten cap a proa la caiguda dels pals d’un vaixell. Que té una doble identitat.

VERTICALS 1 Vilatana. Collits amb les mans o mitjançant antenes. 2 Abaixa el cap en senyal de submissió. Foteu el camp a llegir ‘El Capital’. 3 Aquesta s’alimenta d’arrels. Talleu la gespa arran de terra. 4 A vosaltres. Feixos petits de blat o de branquillo­ns. Ho conec. 5 Sofre. Estrella operística que paga impostos. Fer-la significa posar les mans com si fossin un esglaó perquè algú pugui pujar a cavall. Sofre. 6 El que fa X. El company de la pala més cobejat per l’alpinista. Marejat. 7 El palíndrom més estrany. Tuba escapçada. Li llevarà la música d’un conegut compositor català.

8 Que s’emprenya com ell sol. Amenaça idiosincrà­tica de vampir. Indoeurope­u com en Vatanen. 9 Sofre. Objectius princpials dels futboliste­s. Remenares el foc per revifar-lo.

10 Que pateix d’una anèmia anomenada clorosi. L’era, el camp d’eres?

11 Quasi és gol. Don Bosco. Caiguda d’una víscera per relaxament dels seus mitjans de fixació. De la nostra era. 12 Greix que posseeix. En un cert sentit, diria Dick on havia dit Dídac. El primer de tots. 13 Est. La Colau rere un Niva. Vermellor de la pell deguda a una congestió capil·lar.

14 La ballen a la cuina. Fem servir. Unitat d’Assessoram­ent Lingüístic.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain