La Vanguardia

El lector expone

La lliçó dels nens amb síndrome de Down

-

Recentment, vaig tenir l’oportunita­t de compartir i gaudir d’una tarda memorable amb vosaltres, amb motiu d’un partit de futbol sala que l’associació Down Lleida va organitzar entre els nens i joves de l’entitat, a les instal·lacions del Club Tennis Lleida amb monitors del club, i com sempre em vau donar una lliçó més, perquè la vida és un etern aprenentat­ge. Va ser una tarda alegre i emotiva per mi. Vaig aprendre molt de la vostra actitud i exemplarit­at durant el partit: un afany i capacitat de superació i de sacrifici, de simpatia i entusiasme que ens va contagiar a tots els que estàvem allà; un respecte per les regles del joc i pels vostres companys; una paciència, una il·lusió i una força infinita per assolir la meta, malgrat les vostres dificultat­s. Els gols vostres semblaven un partit de la Champions League. Quina celebració, quina alegria.

Pensava en aquell moment que la formació, l’esport i les activitats físiques són la millor forma de millorar la vostra qualitat de vida i contribuei­xen a la integració en la societat. Sempre he pensat que els reptes són una gran oportunita­t per a vosaltres, sempre oberts a noves experiènci­es.

Crec que la societat subestima les capacitats dels discapacit­ats i que la inclusió, la rehabilita­ció, la inserció laboral i social i la normalitza­ció és l’única via per a una convivènci­a i un desenvolup­ament personal i profession­al digne.

Al veure-us jugar em vaig adonar de la necessitat de fugir de prejudicis i estereotip­s. Vaig aprendre que sou persones amb qualitats i defectes, tan capaços i tan febles com la resta de ciutadans. I que podeu expressar la necessitat de viure la vostra pròpia vida, com qualsevol ciutadà, amb tota la normalitat.

Vaig pensar que la discrimina­ció és la pitjor de les discapacit­ats. Que l’autèntica discapacit­at no és el que viu amb la discapacit­at, sinó el que no l’entén i no sap afrontar-la. Us dono les gràcies per la lliçó. JOSÉ LUIS SOLANS PUEYO

Lleida

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain