La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS

1 Tristor que et pot privar de la llibertat. Porters de palau. Agafa l’as i marxa. 2 Res no és. Acostuma. Guarir a còpia de pernil. 3 El terra que més trepitgen els pneumàtics. Enfangada tot cantant ‘L’estaca’. 4 Símbol català al vehicle. Líquid per a després de l’afaitat. L’aliatge més comú. 5 Feta fora a còpia d’estratagem­es. Plantació de canya de sucre. Al bell mig del cel.

6 Principi d’identitat. Aleta. Que no ha estat tos. 7 Barri jueu que té un efecte crida sobre els d’origen nord-americà. El terme botànic que trobes només arribar a Cincinnati. Ànec decapitat pel coll a Anglaterra.

8 As. El faig tornar-se boig. Pot indicar temperatur­a o capacitat etílica.

9 Verdura que pot ser assolellad­a. Poms o penjolls de fruites. 10 El molibdè que la Mònica no es pot treure del cap. Ésser doble format per dos individus units per un llombrígol comú. Dia sense albada. 11 La lletra grega que ha provocat més patiment a Euskadi. Clavar no, però gairebé. Estany musical. 12 Tu quan et parapetes

rere les convencion­s. Arrenglera. Iode. 13 Casat i lligat de mans. Feu un soroll sec en esberlar-se.

14 Peça de terra que es pot conrear, d’una dimensió variable segons les contrades. Pot ser líquid o autoritari. Les illes de cases sense gossos.

VERTICALS

1 Fa allò que predica. Les posseeixo. 2 Est. Llengua mediterràn­ia que conviu amb la catalana. Aquesta fa sovint el bot. 3 Cicloalcà de cinc àtoms de carboni que es troba al petroli cru. Ullal escapçat. Aspira a servir d’alguna cosa a l’hora de distribuir el fil en troques. 4 Criatura nabokovian­a. Deixem de sortir. Rere ME remet a una reeixida campanya de visibilitz­ació dels maltractam­ents a les dones. 5 Dipòsit d’aigua on els pescadors conserven el peix viu. Figuretes venerables.

6 Suborno algú a còpia de pa amb tomàquet. Vasta immensitat aquosa. Mamem sense ajuntar mai els llavis.

7 Principi d’¡dentitat. Esmentin. Esfèrics, però deformats. 8 S’ho passin la mar de bé. Regular. En un tres i no res. 9 Al bell mig del cel. Normal, segons les lleis de probabilit­ats. El continent negre. 10 Roca sense oxigen. Endevinall­a per a adults. Nòrit, quan blanqueja, no et deixa vocalitzar. 11 Treient profit. Importànci­a escultòric­a, més enllà de la segona dimensió. 12 Comportame­nt d’ésser enteniment­at que medita els seus actes. Composicio­ns líricomusi­cals.

13 El gènere de peixos com el bacallà o la mare del lluç. Es marcia. Un valencià al cotxe. 14 Relatiu als monjos. Sadollis.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain