La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Es faci més gran i més alt. Padrí d’un infant que tendeix a comparar-se amb la família valenciana. 2 Company del julivert. M’ajusto a un pla. Del dret repeteix i del revés ens embolcalla perquè ens sigui possible respirar. 3 Escaire. Que no es pot moure. Substància orgànica. 4 Talla les branques de l’arbre perquè creixi més vigorós. S’aïra i se’n surt. La part posterior del Nissan. 5 Faig com ell. D’una gran força. Acaba com comença. 6 Níquel. Humilia. Vermell ideològic. 7 Orient. Introducci­ó, exordi. Dues escales de pintor obertes, de perfil.

8 Que genera una rastellera d’elements. Rascle, rampí amb doble fila de pues.

9 Coneixemen­ts lingüístic­s aplicats a l’ordre de les paraules. En un cert sentit, la modalitat d’esquí que t’empeny cap a un arbre. 10 As. Pico a la porta. Inicio un procedimen­t legal.

11 Queixa de gat. Habitant d’un cantó dels Alps suïssos que no deu destacar gaire cromàticam­ent. Club de Futbol Barcelona. 12 Principi actiu. Porgo el gra a l’era. Cua, també, per anar a la barbacoa. Ens cal per respirar. 13 Ferlo implica no treballar gaire. Alegre com un cofoi camp parisenc. Principi d’urticària. 14 Prega et labora. Michelin en terminolog­ia més anglosaxon­a. Poden ser del Nord, mort, negre... VERTICALS 1 Filles de la Marina Baixa, concretame­nt de Calp. Ho xopo amb una beguda italiana ben amargant.

2 El cor d’en Carles. Deixades de banda. Humor serós que flueix de les plagues. 3 Esborrà. Meitat home, meitat peix, però molt amant dels acords. Sodi social. 4 Còpula. Amaga molts flams amb la seva blancor infinita. Plantes herbàcies. 5 Xavier Albertí Escámez. Drogats. Setí, i sempre per terra. 6 Y. Retingut per un segrestado­r. Acaba com comença. 7 Aquesta substància no és cítrica per molt poc, però conté itri. Xaragall que cau avall avall. 8 Davant I vigila amb lupa el que fa davant T. Feu tornar agre. Embarcacio­ns esportives. 9 Pelat a la manera del món civilitzat. Estacions de servei al bell mig del desert. Casanova bioquímic. 10 Mulla perquè no mira. Segments circulars situats a la part inferior d’una de les cares d’una moneda, on es grava una llegenda. Molins drapers. 11 Mamella o una de les peces més populars del pollastre. Relatiu a les lleis del pensament, sobretot en cas d’amoralitat. Assistim a la santa missa. 12 Construeix­i una casa a tocar de l’altra. Període de temps. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 13 Ho trena i perd el cap. Gandul. La vila caldea dels mots encreuats. 14 Brolla amb autoritat. Extrem del qual es pot estar tocat. B, B, B...

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain