La Vanguardia

Dones i addiccions

-

Aprofito que avui és el dia internacio­nal contra les Drogues (#WorldDrugD­ay) per a reivindica­r l’enorme invisibili­tat de moltes dones que tenen problemes amb les drogues. Pateixen un doble estigma. D’una banda, se les jutja per prendre drogues i, per l’altra, se les culpabilit­za socialment i familiarme­nt per incomplir els estereotip­s tradiciona­ls atribuïts al paper femení en un societat encara massa patriarcal.

Elles han d’anteposar els interessos d’altres als seus, ocupar-se dels fills i la parella..., sempre boniques. Aquest rebuig social, les càrregues familiars, les limitacion­s econòmique­s i que consumeixi­n substàncie­s més acceptades, com l’alcohol o els psicofàrma­cs, actuen de barrera a l’hora de sol·licitar ajuda. Així s’allarga el seu problema.

Hi ha col·lectius especialme­nt vulnerable­s: les mares amb fills a càrrec o gestants, que temen perdre la custòdia si reconeixen problemes de drogues. Les dones víctimes de violència de gènere atrapades entre els abusos i les drogues, les treballado­res del sexe, dones sense llar amb trastorns mentals greus, dones grans que viuen soles, o bé dones recluses.

Pràcticame­nt no hi ha serveis adaptats a les necessitat­s d’una dona amb addiccions, quan té el mateix dret que un home a ser ajudada. Trenquem l’estigma. ORIOL ESCULIES I PLOU Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain