La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Renillava tot recordant una antiga capçalera basca. Tanco. 2 Pòsits de cafè. Pell adobada. Armadura verda. 3 El primer de tots els últims. Segona prova gastronòmi­ca. Pàtria de la insularita­t ben entesa. 4 Faig anar avall. Remullada. Res no és. 5 Els rucs que tenen presència als zoològics. Un arbre considerab­le. 6 L’instrument de vent més oficialist­a. Es comprometi amb algú a la vicaria. Quasi és gol.

7 Hores sense principi ni final. Arbust caducifoli que suca el que barreja. Capta coneixemen­ts. 8 Mulla perquè no mira. Conjunt de monòlits prehistòri­cs que formen un cercle. La grega que mira l’idiota. 9 És quan bec que perdo el cap. Cabells afro per antonomàsi­a. El mallorquí.

10 L’últim habitatge de fusta. La teva. Camps de naps ideals per jugar al golf. 11 La marxa més practicada pels covards. Agregem i deixem un mal gust de boca. Al bell mig del mur. 12 El peix del hip hop. Ajuda. Principi independen­tista. 13 Al bell mig del cel. Institut d’operaris patinadors.

Les canten al Liceu i les defineixen a l’horòscop. El premi Nobel de literatura més victorejat als camps de futbol. 14 Persona que pesca amb uns ormeigs determinat­s. Epxression­s que designen dues coses quan xoquen i encaixen.

VERTICALS 1 Imito algú molt tossut. Bandejaren homenets. 2 Galanesa. Serveix per mesurar la llargària d’una embarcació. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 3 Principi d’urticària. Nau de vela llatina usada a la Mediterràn­ia per al tràfic de cabotatge. Esgarrapin. 4 Causo un perjudici. Ucraïnès. Pinyol amb o molt oberta. 5 L’almirall que nega una vocal. Soluciona musicalmen­t. Talla al zero els cabells de l’habitant de l’illa de Pasqua fins deixar-lo nu i tot. 6 Esfera celeste. Feu un monticle a la part baixa del tronc d’un arbust. Iode. 7 Mitja desena. Aplica el fonendo al pit d’algú. Comença a xarrupar. 8 Hi posi manetes. L’aliatge més comú. Ens envolta i ens permet respirar. 9 Torxes que sempre van endavant. Doni cops de xurriaques.

10 Rap escapçat. La raça indoeurope­a. S’ennegreixe­n les dents i els queixals. 11 Digerida. Robi. El principi i el final del seny. 12 Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. Treballo prolongada­ment en una cosa. Estimi, o m’estimi. Acaba com comença. 13 El poble d’Asterix. Relatiu als aliments lactis. Només sap què és això qui comença a tenir nocions d’adoberia. 14 Pregaré. Èmules d’en Cyrano.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain