La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Reposi com un os quan fa una de les seves megamigdia­des. Aquesta no es pot barallar ni amb el seu pare ni amb la seva mare, i bé prou que li agradaria. 2 Presa sense tenir-ne cap dret. Desagradab­ilíssim a l’olfacte.

3 Lliri. Territori devastat per la calorada. Rei sense corona. 4 Dilatades. Moixons a l’alemanya. Del dret s’acota i del revés s’enlaira. 5 Tem haver perdut la fe. Idioma que conviu amb el català en una bella illa italiana. El prefix més múltiple, malgrat l’uniforme. Iode. 6 Els pecats dels cosins britànics. Transports molt veloços. Consell de telecomuni­cacions catalanesq­ues.

7 Freturosa. La nota musical més personal. Dea decapitada. 8 A les portes de Barcelona. Mancat de cua. Llenques de terra de conreu en forma de terrassa construïde­s amb marges de pedra seca als vessants muntanyenc­s.

9 Unitat de radiació. El reialme de Mahoma. Hi és. 10 Cable d’acer que serveix de reforç. D’un itpus de fusta com l’albeca. Mulla perquè no mira.

11 Desposseí. Has perdut la porteria de rugbi. Oferta pública d’adquisició molt celebrada entre grecs. 12 Plata. Aquesta més aviat tira a dolça que no pas a salada. Principi administra­tiu.

13 La italiana que més sovint associem als calamars. Posaré dos documents l’un al costat de l’altre i en buscaré les semblances i les diferèncie­s. 14 Espais celestes. Tragueres les ungles i au!

VERTICALS 1 Carbons presents d’alguna manera a totes les despulles. Escriuré amb fil i agulla. 2 Relatiu al mahometani­sme. Abellot, també, potser més proper al gintònic. 3 La xifra d’un dígit més vàcua. Lligades en pilota picada. El gran Mèxic. 4 Vagaregess­in, tot equivocant-se. Avançar per l’aigua.

5 El cor de l’urpa. Bo. Proteccion­s, empares, defenses. 6 Nadó que s’està quedant sense oxigen, liliaci. Les armes blanques més kantianes. Xala però no repeteix. 7 Inventades. Aquest no és pas religiós. Gros i bru. 8 En un cert sentit, ho fa anar. Cobert, potser adossat a la façana. L’orella de l’anglès.

9 Ens cal per respirar. El porc que més punxa. Embarranca, el vaixell, en un banc de sorra. 10 Em refaré sense vocalitzar. Os. Ham carregat. 11 Ja sé que sona fatal, però aquest ve de fetus. Surten perquè gairebé es pixen. El palíndrom més actual. 12 Principi etimològic. Joan Ignasi Cavaller. El seient més cobejat pels que es presenten en llistes de partits per competir en unes seleccions parlamentà­ries. Armadura verda. 13 Us instal·leu entre el brancatge. Cossi. Pot ser carbasser, Noël o de família. 14 Relativa a les substàncie­s grasses. Estimades lectores del Costumari.

Núm 10151

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain