La Vanguardia

Eixamplar les bases

-

La nova plataforma de Carles Puigdemont té com a objectiu “avançar en el mandat de l’1-O i del 21-D, amb l’objectiu de fer efectiu l’exercici del dret a l’autodeterm­inació” (“Puigdemont posa en marxa el seu nou moviment independen­tista”, Política, 17/ VII/2018).

No sembla la millor alternativ­a per eixamplar les bases independen­tistes crear una plataforma que faci difícil unir tots els partits que volen la independèn­cia sota la figura política del president Puigdemont. Sembla lògic, i fins i tot viable, unir les institucio­ns i els partits sobiranist­es de l’arc parlamenta­ri de centredret­a en una federació o partit per presentar-se a les noves eleccions catalanes i municipals el 2019.

Una altra cosa, diferent, és que l’esquerra parlamentà­ria, ERC, Comuns i CUP, i especialme­nt el PSC, puguin ser protagonis­tes de l’ampliació de les bases per formar una majoria folgada al Parlament que permeti negociar, amb el Govern central, el referèndum pactat per la independèn­cia.

L’arc polític a Catalunya permet comptar amb un suport majoritari a les urnes sempre que es presentin a les eleccions amb un programa social particular de cadascun dels partits i una referència clara a favor del dret a decidir. JOSEP MARTÍN I COLL Subscripto­r

Sant Cugat del Vallès

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain