La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Poden ser plàstiques o marcials. Camisa de tela ordinària que els pagesos de Mallorca es posen sobre la roba per treballar al camp. Davant O fa còmic i rere E televisió. 2 Res no és. S’estiragass­a en un canapè vaticà. Defecar. 3 La roba interior de l’àvia conté un animal que deixa anar lladrucs. Estany que afecta la memòria. 4 Quan és de barraca remet al sant patró dels comiats de soltera. Es fa enrere. Tip de riure en veure’m enfilat dalt d’una sabata de núvia. 5 Vomitat. Li piquen a les galtes de sota. Escaire. 6 Dux decapitat. Fet servir a l’americana. Colorant, pólvores vermelles solubles en aigua amb fluorescèn­cia verdosa, emprat en la tintura de la llana, del cotó i del paper. 7 Deies que havies perdut el cap. Automòbil. De venir, no ve. 8 Sofre. S’acosta a la nansa. Remen enrere en direcció a Cienfuegos. 9 Primera ploma dels ocells abans de canonar. Residus de pasta que resten adherits a les parets de la pastera i que algú lleva amb la rasora. 10 La més trencadiss­a de l’alfabet. Valor bancari ccedit a un altre titular. La infusió de les cinc. 11 Jugador de bàsquet en una tecla de l’ordinador.

Vista zenital. Conducte biològic que els anglesos relacionen amb la carn. 12 Brut i lleig. Ferim profundame­nt algú. Iode.

13 Amistat construïda a còpia d’anys. Introduí una moneda per la ranura.

14 Sebastià Juan, l’escriptor de les Terres de l’Ebre. Valorat. En principi, sembla senzill.

VERTICALS 1 Discursos vibrants que no necessària­ment parlen de peix. Fa perquè augmenti la temperatur­a. 2 Res no és. Arribi al món. Bellesa de joieria. 3 Moble inservible, andròmina. Les vocalistes del grup Mecano. En un cert sentit, mostra de vitalitat d’un vegetal, i del dret, desori. 4 Un segon de declaracio­ns en off. Vent que ve del sud. Rajo sense segones.

5 Extrets del subsol. Roba d’hivern atacada pels insectes que viuen a l’armari.

6 Protector de motorista. Punt situat fora d’una corba les coordenade­s del qual satisfan, però, l’equació d’aquesta corba. Districte postal. 7 Rap degollat. Greixós. Embellir. 8 Surt rabent encara que s’hagi de desplaçar per damunt de l’aigua. Relatiu al tars. Al bell mig del cel. 9 Símbol meridional. La roba dels preservati­us. Pronunciac­ió confusa que fa articular indiferent­ment les paraules. 10 El seu pas remet a la legió i el seu nom a una rima de jugador amb el verb tocar. Màgia negra prop de Grècia. Na Renata no vocalitza ni per mal de morir. 11 Tocs que poden ser rectals (i dolorosos). Llenques de terra que separen les penínsules dels continents. 12 Bases puríniques presents en una terra plena d’excrements. Radiat.

13 La mesura de cervesa més explosiva. Pupil·la d’oftalmòleg. La nota musical més vàcua. 14 Mugir. Instal·lin una cosa en el seu lloc.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain