La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 10157

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS

1 Ratllen la roba de color bordeus. Comèdia o tragèdia. La consonant que borda. 2 Al nord d’Itàlia. La cabra més esvelta. Peça de fusta en la qual s’aferma el canó d’una arma de foc. 3 Bosc d’arbres de Nadal. Alcà que es troba en el petroli i que pot presentar nou isòmers de cadena. Iode. 4 Mitja desena. Aneu rebaixant la fusta al despatx del Síndic de Greuges. Anuncia la conclusió d’un sil·logisme. 5 Fugida massiva. Presó on eren tancats els esclaus en l’antiga Roma. 6 Principi nutriciona­l. Dolents per a la salut. Corris sense el cap. 7 Nabiu monovocàli­c. Tal com queda al terra algú que rep una bona patacada. 8 Buit i boví. Ballar. Principi administra­tiu de la nostra era. 9 Comença a invitar-lo. Publica llibres sobre la Piaff. Glaci. 10 Feu la feina del bon porter quan li arriba un cacau. Faig la verema tot escoltant l’obra inconclusa de Raimon. Centúria. 11 En un tres i no res. Elements dissenyats per mantenir una bona temperatur­a. Digerit. 12 Faci la feina de sant Martí.

Al final, mig l’eclipsa. Gos. 13 Pot ser de sac o de got, però sempre va per sota. Balleu tot giravoltan­t. Rival de rocker en els gloriosos temps de ‘Quadrophen­ia’. 14 Amorriada. Xerrarà mallorquí amb la simpatia que li és caracterís­tica.

VERTICALS

1 Ratllaven els uniformes dels venedors de carreteres. Provisions de viatger. 2 Revisió que han de passar els automòbils a partir d’una certa antiguitat. Xuclant de la pipa. Carrer a la francesa, com la del Percebe. 3 Est. Que provoca una certa excitació. Estris que serveixen per fer coses. 4 Claríssim. Corrues. En un tres i no res. 5 Tenint coneixemen­ts. El rumb dels sense rumb.

6 Vent fred. Oïdi. Principi administra­tiu. 7 Ermites gens llegendàri­es. El comparteix­en els pianos i els ordinadors. Pot ser de cases o deserta.

8 S’hi enganxà. La flor més presumida. 9 En un tres i no res. Les reines de l’hipòdrom. Braços de molí.

10 Li claven una bona pallissa. Prepari l’obra que ha d’estrenar. Transpira. 11 Assumit des del coneixemen­t profund. A Mallorca, amaneix el verd, entre alegries principati­nes. Escaire. 12 Cove de vímets en què els veremadors buiden les cistelles de la verema. La serp més esmentada als casaments andalusos. Capa de pintura. 13 La més trencadiss­a de l’alfabet. Cuinar. Humor serós.

14 Substàncie­s cristal·lines obtingudes de l’oli de julivert. Llegida en veu alta, amb la voluntat que tothom en prengui notes.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain