La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Permet una cocció que remet a les barbacoes. Comentaris crítics de les poesies i els poetes que havien concorregu­t als certàmens que solien acompanyar el veredicte públic.

2 Ho rosegaran com vers rosegadors. Gras hiperbòlic, oh ves! Acaba com comença. 3 Fumis sense deixar el fum al marge. Mamellam. Relatiu a l’eix.

4 Doblegada per un mal gest d’un membre. El matà a la manera del món civilitzat, treient les dents. Mil cinquanta. 5 Al final, ho folri. Decidí perdre el cap per la botànica. Quan és llarg és ocell i quan és sec, bolet, però sempre és femení. 6 Estacions de servei amb palmeres i estanyols. Estar a uns quilòmetre­s determinat­s. La més vibrant de l’alfabet. 7 Nitrogen. Nits que no són pas negres. Tres a cal barber. 8 Gens punxegut. Cascos de soldat. Remen enrere. 9 Reposarà. Petita obertura dels porus d’una fulla.

10 Gos que és a l’alfabet. Del dret és un pèl molt rígid i del revés, ben rebut. Fa emprenyar una ‘cantaora’. 11 Remenin els troncs d’una llar de foc. Gemegava per la Farrow. L’esperat final del combat.

12 Nitrogen. Grumoll d’una substància coagulada. El palíndrom que és extrem. Res no és. 13 Estimo qui remena les cireres. Que viu al mateix centre on treballa o estudia. Mites sense cap ni peus. 14 Fusta de pinàcia forta i duradora. Combinat líquid d’aquests que prenen els atletes.

VERTICALS 1 Brides petites que deuen lluir molt. Pot ser de reg o de tele.

2 Afaita pubis. De segona mà. Quan es tanca esdevé un puny. 3 L’esperat final del combat. Crit estrident. Humor serós present al licor. 4 Pala de tall acerat. Desig, ganes. Iode. 5 La trobem com a caracterís­tica definitòri­a dels deserts. Emula l’Au Fènix. 6 Agressió. Obligació moral a complir la pena que correspon a un pecat, una falta o un delicte, àdhuc després de perdonat. Gin agitat. 7 Van desordenat­s. Figura venerable que pot tenir els peus de fang. Rosegador sud-americà que s’acosta a l’Agustí. 8 Est. Tret caracterís­tic d’una llengua. Veles retallades.

9 Això és gairebé xop. Robéssim quatre xavos de la caixa registrado­ra, o potser sis. Un agrega dalt del carro de Roma. 10 El comptador dels punts del joc del billar. Esperat final dels combats. Escollint. 11 Asteca. Agrupació de cantaires. Ens cal per respirar.

12 És quan el besi que perdi el cap. Disposi formant rodolins. En un cert sentit, s’instal·la entre el brancatge.

13 Nitrogen. Agitem el mam. Aquesta senyora no és una santa, però s’hi acosta. Típica actitud del paleta dropo. 14 Solcaren a tot drap les aigües marines o lacustres. Magnetitzo i ho faig sense A.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain