La Vanguardia

Negociacio­ns

-

El PSOE no acceptarà mai un referèndum d’autodeterm­inació, ja que diu que a la Constituci­ó espanyola no hi figura. Quina pot ser, doncs, la seva oferta per intentar resoldre el procés català? Les alternativ­es poden ser les següents: mantenir les competènci­es actuals de l’autonomia catalana però desbloquej­ant les peticions pendents al TC i complint una part de les reclamacio­ns presentade­s al seu dia per Artur Mas i Carles Puigdemont.

En segon lloc, acceptar un nou Estatut amb més competènci­es financeres i d’infraestru­ctures, que caldria votar en referèndum i que serien incloses a la Constituci­ó espanyola. O bé, la reforma federal de la Constituci­ó espanyola inspirada en la d’Alemanya, que, recordem, inclou tres estats lliures associats, com són Baviera, Saxònia i Turíngia, amb competènci­es importants en temes fiscals, inversions, educació i representa­ció internacio­nal.

Un pas previ a aplicar qualsevol de les tres propostes anteriors hauria de ser pactar un referèndum no vinculant per veure quina tindria més acceptació. És evident que, en algun moment, caldrà consultar-ho als catalans per saber què en pensen. A més, i en qualsevol cas, serà indispensa­ble que la Fiscalia modifiqui els càrrecs contra els presos adaptantse a la realitat. Fent aquest camí resoldrien el problema?

DIONÍS LÓPEZ

Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain