La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 10170

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Curvatura còncava d’una volta que fa pensar en Portugal. Faria una marca al tronc de l’arbre aragonès. 2 Àvies d’una certa edat. Deformi la pilota. 3 Nif sense romà. Vermell, aplicat al color de la pell. L’oxigen sense afegitons cromosòmic­s. 4 Fer el tomb sobtadamen­t. Lil·liputencs. S’hi ajusta abans d’atemorir-se. 5 Acolorida segons la inspiració que ofereix sant Martí. Cursiu i tal vegada del país de la bota. 6 Casa pairal. Estimaran a tocar de la costa. Bo. 7 Vibració audible. Visqué. Terreny gens fèrtil, quasi desèrtic. 8 Acaba com comença. Porten. Unió Europea de Cavallers. L’agència Efe el dia mundial de l’ordre alfabètic. 9 Davant en Bab fa gruix. Tornada a fornir de fusells. Res no és. 10 S’estarrufa el gall. Pot ser alfabètic o policial. 11 No feu cas. Interrogac­ions que es fan servir com a figures retòriques. 12 Així comencen totes les odes. Surtin. Copetes de Priorat. 13 Arbre que sagna. Esbrinava la resposta a l’enigma. 14 Humitejada com si hagués caigut rosada. Remenar els troncs del foc per mirar de revifar-lo.

VERTICALS 1 El busca el descontent, el que porta bitllets grossos i el tractant de divises. Aquesta no pot al·legar desconeixe­ment. 2 L’invalido. El falcó me´s temut per la família d’en Donald. 3 La rebotiga del banc. Fiord a la gallega. Magatzems situats al voltant del moll, destinats a rebre mercaderie­s en dipòsit. Càntir silent que conté iridi. 4 Recolliu palla amb el tiràs. Plovisquej­o. 5 Anirà a parar al lloc on tallen la gespa. Serreigs, de les gramínies. 6 Agita el ban municipal. Les perseguide­s (i perseguido­res) dels llobatons, en l’escoltisme. Na Bel per les Castelles. 7 Conjunts d’estris. El rep i el tracta com un client. Puny d’espasa. 8 Marca aragonesa. Frenar en sec. El final de la melopea. 9 Sofre. Ajuntaríem. Vós sou agitat. 10 Figura a l’acta. Desordenad­a per naturalesa. 11 Àvid de foragitar el romà solter. El mític ciutadà Kane decapitat. Gastat a còpia d’aportacion­s. 12 Raresa d’ateu. En Capone. Torni a contractar algú.

13 La condició d’esclau que prové d’Esparta. Li feia un homenatge quan la seva neboda acabava de tenir una criatura. 14 Alça. Menjar, els cucs de seda.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain