La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Xumada amb avidesa. Relativa al ressò de les obres del gran Umberto. 2 Fabricant de pells de xai o de cabrit adobades amb alum, que serveixen per fer guants. Fruita seca amb nom de targeta de crèdit. 3 Litre que no vocalitza. Portant condemnats a la forca. Emirat tranquil. 4 Zona. Una de les criatures marines més temudes i voraces. Dosi de rapè escapçada. 5 El vi més avorrit. Aquestes són unes ingènues.

6 Iridi. Nena oferta pels pares a un monestir per tal de consagrar-la a Déu. Conec la meva posició a la brúixola. Acaba com comença. 7 Est. Principi etimològic. Protegint amb un escut. 8 Castres una bèstia amb totes les condicions higiènique­s. Comença a edificar. Art no religiós. Armadura verda. 9 Facis una de les feines de la puntaire. Dimiteix l’alcalde de Caen. El principi d’una gran enemistat.

10 Víctor Cavaller Jaumeandre­u. Cuino palindròmi­cament brou de gallina. Soneta a Nova York. 11 Aquesta provoca marejos. Tornes a liquar-ho. U ajaçada. 12 Escaire. No té percepcion­s acústiques. Prenent les dades personals d’algú. 13 Tonalitat. Xisclat a la manera dels coiots. Posi la botiga en funcioname­nt. 14 Llarg viatge de tradició homèrica. Doneu les gràcies.

VERTICALS 1 T’ho passaries la mar de bé. Tombo per aquí per allà. 2 Anar més enllà. Acció anaeròbica que fa pensar en un joc grec. Oda sense final. 3 Guareixen. Emprenyade­s. Iode. 4 Som al Lido i ningú no vocalitza. Ajups. Salaris. 5 Associació d’esportiste­s portugueso­s. Al nord de la península ibèrica. En dues paraules, reivindica­ció de la primera flor de la primavera. 6 La carrera università­ria que s’estudia dempeus. Sempre sona per damunt del sol. Vibració audible. Daniel Obach Escoin. 7 Acaba com comença. Nimfa que, en teoria, habitaven a les aigües. Contra-rellotge. Los Angeles. 8 Aplegada. Es refà tot i portar el cap ben embenat. 9 Apujar les celles per posar circumflex­os damunt dels ulls. S’empatxa, potser de tants confits. 10 L’embarcació que competeix amb els caiacs. Udol que fas quan t’agafen del ganyot. El punt de màxim plaer sexual. 11 Al principi d’octubre. Fer-ho servir a l’americana. En un cert sentit, plovisquej­o. 12 Dia sense albada. Rep el client. Amara els teixits amb uns líquids que n’aviven els colors. 13 Cautxú cru en llenques sense vulcanitza­r que serveix de sola per al calçat d’hivern. Brot a l’estany. Inri sense repeticion­s. 14 Acceptada a la universita­t. Que provoca fenòmens químics.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain