La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Poden ser concèntric­s o d’amistats. Zona sense exposició solar, i no és pas a Itàlia. 2 Laxes, sense cap ni peus. Conjunt de totes les espècies d’ocells que viuen en una zona determinad­a. Res no és. 3 Transgredi­a els codis morals. Propinar cops de càstig. 4 L’era, el camp d’eres? Feia venir al món un nou esforçat. La lletra que fa zigazagues. El primer de tots. 5 Adorador del foc. Faci la verema. 6 La incògnita de l’alfabet. Figura escantonad­a, aquí i a Egipte. Composicio­ns lírico-musicals. 7 Al bell mig de les vises. La part anterior de les gàbies. Llei sense capçalera. Cinquanta. 8 Ho fan servir. Nodreixen amb avidesa. El punt de màxim plaer sexual. 9 Centímetre cúbics. El clàssic dolor d’un nervi que et pot deixar clavat al sofà, sense possibilit­ats reals d’incorporar­te. Soja rosegada. 10 Acceptaré les ordres dels meus superiors. Agredit amb un tinter a la mà. 11 Pit i cosina, erotisme púber. Bandeja. Mal hàbit que faria comptar els romans fins a cent set. 12 Ho adobem amb l’ajut de na Marie Brizard. Rememoren.

13 Cridar amb estridènci­a com un gos quan l’atropellen. A l’entrada de Siena. És quan neva que res no funciona.

14 Preparar el forn per poder-lo fer servir. Estimats.

VERTICALS 1 Ho entengui i ho assumeixi. Jaqueta militar que els canadencs enrogiren per als seus famosos guàrdies. 2 Part de la medalla, sota l’emblema, on hi ha una llegenda. Sal de l’àcid succínic, que deu ser l’àcid que fan anar molts polítics. 3 Reticèncie­s de qui es fatiga molt i molt. M’hi desplaçaré. 4 Centúria. S’associa amb algú a l’aeroport d’Amman. Allargamen­ts de síl·labes breus que gairebé et menen a l’èxtasi. 5 S’ho clava en absència del ca. Relativa a l’aneguet lleig. Comença a enemistar-s’hi.

6 S’esvaeix, com una gota que esdevé aire. Perfumar-ho amb l’ajut dels monjos de Montserrat. 7 Afirmació. Ens desemperes­im tal com ho fan els voltors. Raresa d’ateu. 8 Unitat de capacitat elèctrica que fa pensar en Aràbia Saudita. Priorat a les sis romanes. Ermites gens llegendàri­es. La més vibrant de l’alfabet. 9 Palmeres i estanyols envoltats de sorra. Instrument­s de ferreter que serveixen per torçar o tallar filferros. 10 Perdre el temps. Antiguitat vital. Pot ser auto o fèrria.

11 Bon desordre. Forà. Fem fora les àvies. 12 Incursió en territori enemic que implica un cert saqueig. Dolent. As. 13 Còpula. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 1049 romans. Que està estirat al llit, encara que el cap li vagi a cent per hora. 14 T’apleguis formant torrent. Pareixes com una gata.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain