La Vanguardia

La vaqueria d’Angelina

-

Susanna Martín Fusté es preguntava a La Foto del Lector com devia ser aquella Barcelona on hi havia espais com el de la foto que enviava de la vaqueria (“Retorn al passat”, 12/VIII/2018).

Conec bé aquesta vaqueria, era a Castillejo­s amb Consell de Cent i era on de ben petit i acompanyat de la meva àvia anava a buscar llet acabada de munyir.

Recordo com a l’entrar sonava una esquella que penjava del marc de la porta i del fons de la botiga apareixia la senyora Angelina, una àvia de cabells blancs i caminar cansat. De casa portàvem la lletera i ens l’omplia utilitzant les mesures de llauna i l’embut. De vegades em deixava acompanyar-la al pati i mentre ella reomplia cubells de llet jo em quedava fascinat i alhora atemorit veient les vaques.

L’olor d’aquella vaqueria no l’he oblidat. Aquella barreja d’olor de llet, de nata, de bestiar... per a un nen de ciutat com jo, aquella vaqueria feia olor de poble.

Tot i que semblin historiete­s

d’un passat molt llunyà, de tot això no fa tants anys. Jo tinc 48 anys i això passava a principis dels setanta. Ignoro si hi havia més vaqueries amb bestiar a Barcelona, aquesta no hi va ser gaire més anys. Al cap de ben poquet van treure les vaques, suposo que la senyora Angelina es va jubilar i va arribar la llet envasada en vidre.

Aquella Barcelona va anar desapareix­ent i va donar pas a allò que alguns en diuen progrés. Ara, però, intentem recuperar certes activitats, van desaparèix­er les pageses dels voltants dels mercats i van arribar les botigues online directes de l’hort, al súper ens venen els ous de gallines lliures i d’una màquina expenedora en podrem treure llet crua. Però l’olor de poble de la vaqueria de la senyora Angelina segur que no me la tornaran.

PEP GARCIA

Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain