La Vanguardia

El lector expone

Ombra, sisplau!

-

En aquests dies de canícula el fet de transitar pels carrers, parcs o aparcament­s del país esdevé un immens suplici. Grans esplanades d’asfalt i formigó, quilòmetre­s de voreres amb fanals, jardineres de disseny , i si casualment hi ha algun arbre, les seves branques han sofert una mutilació tan brutal que, allà on podria haver una capçada frondosa, només hi veiem una mena d’escombra invertida. Malgrat que ho ignorem, i és un fet que els jardiners haurien de tenir ben present, una de les tantes funcions de l’arbre és purificar l’aire i a l’estiu reduir la temperatur­a ambient. L’ombra d’una figuera, un plàtan, una morera o una paulònia, en les seves condicions òptimes, pot fer baixar més de 4 o 5 graus la temperatur­a.

Els arbres de fullam dens són els que millor compleixen aquesta funció. De què serveix mantenir els jardins endreçats, parterres sense males herbes, regats i polits si no tenim una trista ombra on reposar.

Al llarg del passeig del Port Nou de Palamós es van plantar una cinquanten­a de moreres, que per la seva edat haurien d’assolir un diàmetre de més de cinc metres i passejar per la seva ombra hauria de provocar un plaer exquisit. Actualment, la seva visió fa llàstima. Un altre exemple; al llarg del nou passeig d’Empuriabra­va, arran de mar, absolutame­nt enllosat, ni un pam de terra que respiri, malgrat que els carrers de l’antiga urbanitzac­ió estan ombrejats per centenars de plàtans que si no fos per les podes serien uns magnífics exemplars. Així doncs, una de les amenaces ambientals més greus per al ciutadà és la calor que rebota de l’asfalt en les àrees urbanes.

LOLA ARPA VILALLONGA

Peratallad­a

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain