La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Muntanya de poca alçada, de forma arrodonida. Sacsejat amb les regnes. 2 Brillant com ell sol. Disposa l’escut segons les regles pròpies del blasó. 3 Basca, no? Bellugaríe­m. Et desplaces amb un got a la mà. 4 M’ho invento. Neta i polida després de fer esport. El cap de na Queralt. 5 As. Escollir. Crideu a còpia de grinyols. 6 Conjunt de senyores. Apropament. Un valencià al cotxe. 7 Indoeurope­u com en Vatanen. Ingenu. Els cabrits més obedients.

8 Obeeix. Arbres caducifoli­s la fusta dels quals serveix per fer pals de vaixell. 9 Al capdavant de l’edifici. Petit estancamen­t d’aigua que queda en el camp d’arròs quan se li retira l’aigua. Aplegats. 10 Groc fosc. Llocs que ocupen els que seuen. Dàlia que no dona. 11 Centúria de romans. Una de les moltes maneres que hi ha de referir-se a un xicot, en aquest cas tot imitant la sirena d’una ambulància. Radical àcid. Escaire.

12 Obstrueixi. Tocs de trompeta, com si les interjecci­ons es poguessin pluralitza­r. 13 Un dels cognoms eivissencs per antonomàsi­a. Pacte musical que trobareu a totes les guitarres. Fer-lo equival a fer el suec.

14 Fa drecera. Digerissis.

VERTICALS 1 Conjunt de polls que surten dels ous covats per una lloca. Talla l’escot d’una peça de roba.

2 La flor dels ingenus. Peix que convida a la pregària. Fa ferum amb una pronúncia anglesa. 3 Cal batre’l per fer una truita. Racial. Ajuntarà.

4 Recorda d’una manera políticame­nt incorrecta. El mes primaveral que sovint fem servir de sinècdoque. Escaire. 5 Així comencen totes les anomalies. Fa veure que és algú altre. Covador. 6 Malmet, sobretot a Mallorca. Em fatigo de tant anar al darrere d’en Garci. La consonant que borda. 7 Sofre. Medi camperol. Anxova. 8 Defunció. Part posterior del cartutx d’una arma de foc. Carpa sense cap ni peus. 9 Aquesta presenta curvatures en diversos sentits. Metre curt que potser el Brexit reintrodui­rà. 10 Trossos de corda lligats al musell d’una bèstia de càrrega per guiar-la. Escorça de l’alzina surere no treballada. Iode o còpula. 11 El mallorquí. Es rentin posant-se sota un raig d’aigua. Emprenyat. 12 Que es comença a conrear. Relatius a les aixelles. 13 Es dirigí. Fou real i en quedà constància. Nin en plena agitació vital. 14 Feines. Dessequis molt una cosa deixant-la exposada al sol.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain