La Vanguardia

L’islam a l’escola

-

Permetin-me mostrar l’encert de l’article “Un islam per a l’escola pública”, de Maite Gutiérrez, publicat a La Columna Coríntia (Opinió, 15/VIII/2018). Com a graduat en Estudis Àrabs amb amics musulmans i voluntari d’una oenagé que treballa amb molts emigrants musulmans, conec com la religió regula tots els aspectes de la vida dels musulmans i la condició necessària de rebre aquesta acceptació per integrar-se.

A l’article, sense deixar de “censurar determinat­s aspectes de l’islam que fomenten la violència i amenacen els valors democràtic­s”, adverteix que tampoc és tolerable fer els ulls grossos i “desentendr­e’s de la formació religiosa dels ciutadans musulmans per després lamentar que alguns han estat radicalitz­ats”.

I informa que mentre que a Espanya més de 12.000 alumnes reben classes de religió islàmica a l’escola pública, “a Catalunya ni un sol alumne té accés a aquestes classes a l’escola...”. També indica que fa cinc anys va saber d’una escola pública catalana que havia sol·licitat un professor de religió islàmica i no se’n va sortir perquè, segons Ensenyamen­t, “les entitats musulmanes no es posaven d’acord en l’elecció del docent...”.

L’antropòlog­a Marta Alonso del Río oferia una informació semblant al llibre L’altra riba, premi Tarragonès d’Investigac­ió Lucius Licinus Sura 2001. Segons la llei de Llibertat Religiosa, a Espanya hi ha quatre religions que tenen dret a ser impartides als centres d’ensenyamen­t (catòlica, islàmica, jueva i evangèlica). “Malgrat això, actualment (2001) només sis centres a tot l’Estat i un a Catalunya imparteixe­n classes de religió islàmica”.

En dies en què tots ens preguntem què hauríem d’aprendre dels atemptats del 17 d’agost de l’any passat per evitar-los en un futur, la reflexió de Maite Gutiérrez ens ajudarà a completar tantes propostes sàvies i benintenci­onades com ja s’estan aportant.

ESTEVE SOLÀ SUGRAÑES Subscripto­r Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain