La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Criatura voladora matriculad­a amb una marca que en permet fer el seguiment. Cobreixes les safates de gambes. 2 Els rebesavis dels elefants. Pot ser vermella o de crèdit. 3 Accepto una herència embadalit davant d’una obra d’enginyeria. Maga que pretenia exercir influència sobre els esperits celestes. Així comencen totes les èglogues. 4 La teva. Tremolem. El crit que foragita. 5 Presumirà de vestits o d’amics o del que li faci falta. Transformi el ferro en acer.

6 Vent que ve del sud-est. Els forats del nas. Doble revolt perillós.

7 Aquesta us sortirà rodona. Relatiu a l’esòfag. Principi d’aquiescènc­ia.

8 A l’entrada de qualsevol cavitat. Cerimònies d’una trascendèn­cia innegable. Puc perdre el cap. 9 S’enfonsa en les profundita­ts més absolutes de la essa sorda. Remenava el foc de la llar. 10 Cadascun dels grans grossos que passa qui resa el rosari. Dolent a la valenciana. Que té el color de la llimona. 11 Símbol platejat. Construcci­ó subterràni­a sota el presbiteri dels temples. Copso. 12 Engegava una sessió. En un cert sentit, el pilot automàtic de l’existència. Al capdamunt d’un edifici. 13 Remeneu les brases per revifar el foc. Transporti mobles, encara que no sigui un trasllat. 14 Fessiu servir. Disminueix­is la part lliure d’una vela.

VERTICALS 1 Estimat amic lul·lià. Impactada amb violència. Crit de dolor. 2 Cançó o postal. Borinots que deuen tenir una tendència especial a amorrar-se als gintònics. 3 Així comencen totes les eminències. Saltin del llit per encarar el dia. En Biel tot escuat. 4 Que és ocasió de dol. Músiques que sonen en circumstàn­cies dramàtique­s. 5 De tan alt no hi surt tot. Sumptuosit­ats. Expresses la teva hilaritat. 6 Suport del punxó més odiat pels pollastres. Faria confiança. Iode. 7 A les portes de Dinamarca. Brollat. Pop escapçat. Medalla d’argent en la cursa gramatical.

8 El deixà per mort. Esperar amb atenció de vigia. 9 Tot el contingut que cap en un armari. Estimar.

10 Trigo sense vocalitzar. Que torna a succeir en algun moment del futur. Cua d’assassí. 11 Preneu tot el que trobeu del feu de l’agà. Peces teatrals molt àgils i de gran higiene.

12 La Cruz de Hollywood. Navega d’una determinad­a manera. Vot agitat. El mallorquí. 13 Difús. Marqui els rumbs d’una ruta nàutica.

14 Història familiar en sentit ampli molt popular entre escandinau­s. Fruita liquada. Hi vagi posant Is.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain