La Vanguardia

El lector expone

El ‘top manta’ i la jerarquia política

-

El top manta és un fenomen estès en un munt de països d’Europa. És una sortida econòmica per a molta gent immigrant sense papers que no tenen manera d’aconseguir un treball regulat. Als occidental­s ens agrada comprar barat encara que siguem conscients que el producte és una imitació i amb l’error de pensar que estem ajudant a aquest col·lectiu, sotmès a les màfies, però darreramen­t s’ha desbordat la situació. El més greu és que tots els partits que no estan en el govern municipal s’aferren a aquest problema per desgastar el govern de torn. He patit aquesta manera de fer, perquè he estat alcalde de Calafell del 2007 al 2011.

Aquests problemes normalment tenen una jerarquia competenci­al:

–Són immigrants sense papers. És competènci­a de la Policia Nacional (llei d’Estrangeri­a).

–Venda de falsificac­ions. És un delicte contra la propietat industrial i intel·lectual, competènci­a dels Mossos i la policia local.

–A les platges, la Guàrdia Civil (llei de Costes de l’Estat). És domini públic.

Quan hi ha una denuncia dels Mossos o la policia local, la Policia Nacional tramita l’expedient davant d’un jutge, que decideix si els envia a un centre d’internamen­t d’estrangers (CIE) per un màxim de 40 dies o els expulsa del país.

Què s’hi pot fer? En primer lloc, tolerància zero sancionant qui compri aquests productes. No hi ha solucions màgiques, però sí jerarquia política per resoldre aquest problema global i sistèmic. La Unió Europea s’ha d’implicar de forma urgent cercant acords de participac­ió entre els 28 i els països africans que generen l’èxode d’aquests col·lectius que arrisquen la vida per un futur millor. I s’ha d’acabar la política partidista d’una vegada; si no, no ens en sortirem.

Cal tenir en compte que aquest problema agreuja l’estat de desordre dels nostres espais públics i un dels béns més preuats com són els nostres municipis turístics.

JORDI SÁNCHEZ SOLSONA

Calafell

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain