La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Ho guarnires amb xapes de fusta. Pagat com a renda.

2 Enfonsat. Aplega en un sol cos d’obra materials provinents de diverses fonts. 3 Escaire. Oví que té d’un a dos anys de vida. Petonejar el venedor d’un basar. 4 El nord d’Abissínia. Colorant que es fa servir en la tintura de la llana, del cotó i del paper. Dominà durant dècades Mèxic amb la seva falsa aurèola revolucion­ària. 5 Comença a duplicar. El cas que et fan quan no et fan cas. Rep algú i el tracta amb atenció. Nitrogen. 6 Benefici realitzat sobre el canvi de la moneda, especulaci­ó sobre l’alça i la baixa dels valors públics. Ho dosifica. Vedell. 7 Assaona una pell d’ovella. El marcador del joc del billar. 8 Pet regirat. Respiració. Principi administra­tiu en els anys de la nostra era. 9 Una que cinquantej­a. Quan és penat, dorm de cap per avall. Dia de naixença. 10 La llengua semítica del parenostre. De pagès. Res no és. 11 La més trencadiss­a. En un cert sentit, el punt més alt. Insigne. 12 Taula coberta de sorra fina on els antics solien calcular. Renilla. L’illa de Guam sense comandamen­t visible. 13 Arrana l’as i el fa desaparèix­er del mapa. Ajunta rodes de camió. Membrana que es forma al sac embrionari dels mamífers.

14 Blasmar. Marcat al passaport.

VERTICALS 1 Gaudida a cor què vols, fins tornar-se boja. Imprès que s’afixa a una paret. 2 L’Àfrica pobra. Embolic. Exercir de receptor.

3 Mami com una estrella del pop. Predecesso­ra peninsular. Abans abans. 4 Associació nacional de Radioafici­onats. Honora les vocalistes. Pol·len que les abelles extreuen de les flors i dipositen en el rusc. Escaire. 5 Tallàvem la gespa. Ho situem al calendari. La primera de l’última. 6 Relatiu a l’os que encaixa en l’escotadura de l’os frontal. Cobro més del compte. 7 Sud. Presenten una assonància. Zona. 8 A l’entrada de la clínica. Castrar amb totes les garanties higiènique­s. De venir, no ve. 9 Una grega al carro. Nata atea. El deixa per mort, a la vora d’un eix.

10 Ofensiva que em venç. Escut. La consonant del triomf més exhibit amb les dits. 11 Caos al PEN Club. Posar les coses dins de caixes a tota velocitat. Xai degollat. 12 Respiració dificultos­a i penosa. Ilis. 13 Ferir algun ocell perquè no pugui aixecar el vol. Palmereta que, posada del revés, remet a na Diana. Fam. 14 Laringe, també. Resolt com fem sempre amb les controvèrs­ies quan en tenim ganes.

 ??  ?? Núm 10189
Núm 10189

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain