La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 No arriba a xop, però passa de sec. Espatllat per no fixars’hi prou. 2 Pertanyent a l’orina. Sostre global. La unitat de mesura als peatges d’autopista. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 3 L’àpex no ens deixa vocalitzar. Porters de palau. Seves, però sense es. 4 Que no s’acaba de manifestar. Marceixo. Sí provençal. 5 Que abusa del procedimen­t dialèctic. Ho adobarà amb molta fe i una dosi de pudor similar.

6 Ser-ne implica provocar la hilaritat general. Acceptar una herència. La teva. 7 Ran del desordre. Al final, ho apilo. Mirem algú sense ajuntar els llavis. Acorda retallar el fil gruixut.

8 Centúria. Si agites aquest arbret, caus. De poques paraules. 9 Pot destapat. Arbres que permeten unes bones reblades. Pila propera a Arenys.

10 Eixugamans o davantal. Enfadada per la brutícia que provoquen els menjadors de pipes. 11 Actuà. Rosego els ossos del xai. 12 Principi ludolingüí­stic. Estrofa de sis decasíl·labs. Estic musical molt sincopat, que no et permet estar al cas de la lletra si no et sacseges. 13 Rebut. Deglutir aliments. Volem el cap de na Ifigènia.

14 Consonant que borda. Magnetitza un producte Apple per combatre el fred. En tingué moltes ganes, sobretot a la capital de l’Índia.

VERTICALS 1 Carbonífer. El deixo ben satisfet. 2 Esgarrapar­ia d’una manera bestial. En un cert sentit, víctima laboral de la situació de crisi. 3 Mescles, també. Nucli de comunicaci­ons.

4 Noranta-nou. La manera tècnica de denominar el guenyo. Sol precedir totes les condicions. 5 Temps mort en el joc del bàsquet. El suca amb pa amb tomàquet. Mires els carbons i hi trobes a faltar alguna cosa. Comença a memoritzar-ho. 6 Esmenti el centre de Londres. Al final, resulta un xic esperpènti­ca. El dia del futur.

7 El nord de Mèxic. És necessari. Ho abandonen. 8 Te les tallaran els que no volen que prosperis. Fem mal. La sigla més explosiva. 9 Sofà. Encara no ha nascut algú prou refinat per tenir lloc aquí. Té un gust més aviat aspre.

10 Relatiu a un cert magnetisme que permet imposar la teva voluntat a un tercer. Jota grega. 11 Rei sense corona. Així comencen totes les omissions, llevat la de l’Albert. Trenques relacions. Rodó, però de camuflatge.

12 Nexes sense es. Apaivagats. Volem el cap d’esports. 13 Acaba com comença. L’obra més propera de la cosidora. Gens dispost a ser governat.

14 La feina que sovint és feixuga i no ens permet anar a la taverna. El gènere literari dels secretaris d’assemblea. Proper ideològica­ment i prou.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain