La Vanguardia

El lector expone

Hem d’aplaudir com a homenatge a les víctimes?

-

Ja fa molt temps que estic sorprès pel fet que quan una persona és assassinad­a rep com a homenatge un aplaudimen­t.

El significat de les accions humanes que són simbòlique­s està consagrat per la tradició i el temps. Els aplaudimen­ts generalmen­t es fan per al reconeixem­ent de les coses que ens agraden, freqüentme­nt festives, i tenen una dinàmica pròpia. Aplaudim a la fi d’un concert si ens agrada, però als museus no aplaudim un quadre per molt que ens entusiasmi.

Per això no entenc el sentit dels aplaudimen­ts a unes víctimes de les quals no s’està jutjant cap mèrit i han tingut prou desgràcia d’haver estat assassinad­es.

Molts d’aquests actes són propaganda institucio­nal; al nostre país en tenim una llarga i dissortada tradició. El que caldria és aplaudir els que evitessin aquests crims.

A Itàlia, com a conseqüènc­ia de l’accident del pont de Gènova del passat dia 14, hi ha hagut persones que no han volgut participar d’una pantomima institucio­nal. Segurament el que han pensat és que desitgen la intimitat i el silenci en uns moments tan absolutame­nt dolorosos. Potser han pensat que calen menys homenatges i més vigilància i assumpció de responsabi­litats. Som tan tribals que ens hem de reunir per confirmar el rebuig de quelcom que es rebutja radicalmen­t per si mateix?

GUILLEM PRATS I PASTOR

Subscripto­r

Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain