La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Presumptuo­ses com algunes jugadores de bàsquet. Faltat de mà esquerra. 2 Mena de societat. Criaturada. Assistiré a la santa missa.

3 Alegres les carns, malgrat els consells mèdics per la teva hipertensi­ó. Feta en rodolins. Nitrogen. 4 Ens cal per respirar. Prepara un tros de terra per al conreu. De pedra, tal com et quedaràs quan vegis els primers episodis del Club Súper 3. 5 Jaç sota el cobrellit. Fa de mitjancer entre la realitat i els mitjans de comunicaci­ó de masses. Seré sense vibració. 6 Tres que són molt d’en Derqui. Afaiçona una figura escultòric­a en presència de la Rosa Cisquella. Freqüència Modulada. 7 País envaït. Travessar les aigües de l’oceà sense companyia no surt bé de preu.

8 Una terra rara que també s’anomena òxid de terbi. Maldestres visitants de les cartoixes. 9 La planta que més tremola quan arriba sant Jordi. Cues escuades. Asiàtic que elidí la inicial en una corrida de toros. 10 Iridi. Estora d’espart de forma circular sobre la qual hom mesura les olives. És tan avar que perd els beneficis de la seva victòria. 11 En un tres i no res. Aquesta té forma de la figura geomètrica que presideix totes les operacions sortida. Unió de floristes liberals. Gros i bru.

12 El mes que mata la vella i la jove si pot. Ho deixi tot ben polit. Heu perdut la porteria de rugbi. 13 L’hidrocarbu­r més extraterre­stre. Cop sec amb la mà oberta. No respongué a les expectativ­es. 14 Grinyolat d’una manera molt animal. Enclotem.

VERTICALS 1 El fitxo per un salari convingut. Encabiu una melodia en un patró de percussió. 2 Olla destapada. La seva passió és devorar històries explicades amb paraules. Tal desordre alfabètic.

3 En un tres i no res. Gens religioses, ans amants de la balalaika. Obeeix el que diu la moneda. 4 Que no es mou ni es mourà, a menys que ho moguis tu. Que arriba abans d’hora a totes les fites, fins i tot quan ejacula. A les portes de Libèria. 5 Percebut pels ulls. Hi tindran cabuda. Si no camina, fa caminar.

6 A. Es posi davant del mirall i intenti semblar algú altre. Llaurat dues vegades. 7 Lligats quadrats que fan alguns teixits. Perseguim amb afany. 8 Festes assenyalad­es al calendari. De segona mà. Est. 9 El palíndrom que més troba a faltar el bevedor. Esclaus espartans. L’edèn sense repetició. 10 Acaba com comença. Dono palla al bestiar. Grans increments. 11 Nus de comunicaci­ons. Bacil escapçat per un radical orgànica RCO-. Introdueix­o. 12 Remats enrere. Relatiu a l’eix. Principi etimològic.

13 Armadura verda. N’abaixa la temperatur­a. Rebé per encaputxat.

14 Posseíem. Treballem de valent.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain