La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Xerri tant com vulgui. Fèieu servir l’arma principal dels cantants. 2 El pecat capital dels irlandesos. Guareixes algú a còpia de tractes intensius. Es dipositen a l’urna per demostrar la voluntat popular.

3 Mulla perquè no mira o mira sense acritud. Faci l’últim àpat del dia. Salut. 4 Enravenada. Manllevada, i no pas emprada. Disjunció oxigenant.

5 Au, pren aquesta infusió. Atreies amb el teu atractiu natural. Donar el cor sense cordar. 6 Plantada. La col·loqui al seu emplaçamen­t. 7 Alci la bandera en senyal de llibertat, però no pas la del taxi, sinó una que tingui asta. Repobla un bosc cremat. Cua sense capdavante­rs. 8 Empreses de treball temporal, uf. No trobem la sortida del desert de Gobi. Giravoltes tot eructant. 9 Gros i bru. Cordeu una peça de vestir. L’era, el camp d’eres?

10 Relatiu a l’os que, en principi, ha perdut el diacrític. Consciènci­a que s’obté a través de la reflexió. Angle recte. 11 Dies sense cap ni peus. L’Holocaust. Tenim un cel del tot agitat. L’agitació ens arriba al cor.

12 No pas après. Amanit per en Goliat. 13 La de campanya és de lona. Relacionat amb l’arquetip mascle. Sol duplicar tot el que li posen al darrere. 14 Embolicar de pressa i corrents. Acabem amb la vida de l’animal en la matança del porc.

VERTICALS 1 Branca prima d’algunes espècies de salze que serveix per a treballs artesanals. S’enfronti amb algú, se les tingui. La infusió de les cinc. 2 Ermites gens llegendàri­es. Interès. Expressàve­m la nostra hilaritat. 3 Sèrie de coses posades l’una al costat de l’altra. Hi ets. Núria Navarro Barrios. 4 A les portes de Barcelona. Estacions de servei al bell mig dels deserts. Clavada de manera que no es mogui gens. 5 Cep agitat. Li demanà sense possibilit­at d’ametre cap negativa. Sílice hidratada. 6 Menada segons una ruta preestable­rta. Treballar a la rebotiga de la pastisseri­a. Acaba com comença. 7 Iridi. Inconstant, que canvia fàcilment de conducta. Ver i agitat. 8 Mirar pel forat del pany. Fill de la terra de l’Àsia Menor més relacionad­a amb la sisena lletra de l’alfabet. 9 Empraré a l’americana. Mató, recuit. Raresa d’ateu. 10 Sofre. Clavo bastons entre les tomaqueres perquè s’hi enfilin. Relatiu a un ressò.

11 Desficiós i ple de vida. El material dels preservati­us. Allò que els llops tenen al cap. 12 Elegida democràtic­ament. Tresor públic. La més vibrant de l’alfabet. 13 La lletra grega més explosiva. L’assenyala amb el seu dit de fiscal. Tingué cabuda. 14 Aquesta té la propietat de cremar. Llot clar.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain