La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Prepararia un terreny perquè s’empassés tota l’aigua d’un aiguat. Enginyós a l’hora de trobar la manera de resoldre una crisi.

2 Sentiríeu. Es fa mal l’esportista o fa mal a un altre esportista. 3 Talla al zero. Aquestes pateixen de pústules. Línia del temps. 4 Societat limitada. Rebroll evangèlic. La primera flor de la primavera no és pas tinguda per la més bella. 5 Aprimen els barrots de la cel·la. Xerra menorquí. 6 Li digué el nom del porc. Cèl·lula privada de flagels, formada, sense fecundació prèvia, per engruixime­nt de la membrana d’una cèl·lula vegetativa. Mulla perquè no mira. 7 Al bell mig del cel. Pronostica­da amb una certa dosi d’esoterisme. Maduresa paulina. 8 Salava sense vocalitzar. Superfície lliure d’una vela disminuïda. Comença a bromejar. 9 El punt més àlgid. Trec les bresques amb la mel del rusc, tot deixant-ne algunes perquè les abelles puguin alimentar-se.

10 La roba de Badalona. Ficció a la ciència ficció. El peix amb vocació d’escalador. 11 Has perdut la porteria

de rugbi. Aturarà. En l’arquitectu­ra clàssica, part de l’entaulamen­t compresa entre l’arquitrau i la cornisa.

12 Xops per transpirac­ió. Deduí, també. Cues de maniquins. 13 Reialme. Convertiu un metall en moneda de canvi. 14 Planta amb un monticle sota el tronc. Fent petons.

VERTICALS 1 Si la planta és la cara, aquesta és la creu de la mà. Barreja que t’ho fa veure tot més clar. Raresa d’ateu. 2 Expressió sorollosa de felicitat. Passem pel foc de la fornal i aplanem a cops de martell el llos d’una eina. 3 En un cert sentit, el prefix més autorefere­nt. Rentin, segons on. L’Hugo quan perd el cap. 4 Us instal·laríeu entre el brancatge. Cartografi­ant. 5 Vista aèria de la costa gallega en un dia de boira. Se’n va a treballar a un altre país. Descreguda militant. 6 La moneda russa. Porters de palau. Puny d’espasa. 7 Còpula. Ossos cuneïforme­s del carp. Ho elabora musicalmen­t. Escales de pintor obertes, de perfil. 8 Domini ple, franc de serveis, sobre bens immobles. Clavarem garrotades. 9 Queixar-se d’algú a crits. Del dret són fems i del revés, núpcies. 10 El més ruc de la base. Els primers viatges. Tunes sense cap ni peus. 11 Caixa rodona que circueix la mola en els molins de farina. Pronunciac­ions confuses que fan articular indiferent­ment les paraules.

12 Tonalitat. Els jugadors de bàsquet acostumen a ser-ho. Talarà l’as. No és pas de la corda dels sentimenta­ls.

13 Penetra. Senten una profunda aversió. 14 Calent, segons on. Perd la vida. Que té un esquelet prominent.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain