La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS

1 Niciesa comesa per algú que no sap allò que hauria de saber. Fotut. 2 Principi etimològic. De la nostra era. Pagar periòdicam­ent per fer ús regular d’un habitatge. Res no és. 3 Que es pot explicar. Grinyola com un coiot en una nit de lluna plena. 4 Dones sense os. Cafeïnes del te. Escopim lluny del Parlament. 5 En major o menor mesura, és al firmament. Escaire. Prefaci.

6 Una que cinquantej­a. Els més assenyats del padró. Brot verd de ressons clarament evangèlics. 7 Esmolada com la punta d’alguna muntanya. Que passa cada sis mesos.

8 Preguessiu sense mirar l’hora. L’esperat final del combat. Vistes aèries de la costa gallega en un dia de pluja. 9 Lesbianes, gais, transgèner­e... Pitjaria el botó per visitar els dos extrems gèlids de la Terra. Nitrogen.

10 Davant Mans fa vint-i-quatre hores de fums. Grup funcional que resulta de l’eliminació d’un hidrogen d’un hidrocarbu­r aromàtic. Trepitgis fort el pedal del mig. 11 Aquesta superfície és rugosa. Madrastra del

pare o pare del padrastre. 12 Fer-ho servir a l’americana. Rebo els clients tot pronuncian­t la primera vocal. Associació d’internaute­s batxillers.

13 Imatge de molt bona resolució. Va fent via. Ho conec, i és al sudest. 14 Aquesta prové del continent groc. Engeguem.

VERTICALS

1 El pèndol d’un rellotge. Contenidor de conserva. 2 Els hidrocarbu­rs més explosius de la història basca. Embruixess­is. 3 Gros i bru. S’eleva més que les coses que la circumden, tot sobresorti­nt. L’espai de joc clàssic de l’escola. 4 Unió d’acordeonis­tes rebels. Relatiu a les muses. Abaixa la bandera gallega i la posa en remull. 5 Antiguitat vital. Clava bastons entre les tomaqueres perquè s’hi enfilin. Direcció territoria­l. 6 Sofre. Queixes de moltons. Sílvia Orriols Iniesta. Acabi vocalitzan­t fort. 7 En aquell indret. Embellit amb bons vestits. Centúria. 8 Que tenen la virtut de mitigar. Aquesta és de debò, encara que no sigui àloe.

9 Comencem pel començamen­t. La trajectòri­a lletrada dels que vacil·len. Prepara l’instrument per a la música. 10 Fa més agust. Relat.

11 Unitats de radiació. Relatives a les natges. Calb que foragita el gos.

12 Aquesta és una gran practicant de la vagància. Pilar adossat a un mur. La més vibrant de l’alfabet.

13 As. Òrgan en forma de llengüeta. Faci la feina de sant Martí. 14 Eina de pagès que consta d’un mànec i un ferro amb dues pues i un crestall. Tenyim i ho fem amb ple coneixemen­t de causa.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain