La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Peix volador de nom molt estiuenc. Amuntegat de manera bíblica. 2 A vosaltres. Us assenyalin amb el dit del fiscal. Taqueta a la pell natural. 3 Condemnat a remar a les galeres. Que no és pas breu ni efímer.

4 Així comença el teixit adipós. Torno a posar a la balança per corroborar-ne el pes. La fi. 5 Pregaríem. Òxid d’itri. 6 Termes botànics que només eviten la misogínia perquè es tapen el cap. La fi lògica de qualsevol dividend. Televisió. 7 Al bell mig del cel. Superes la teva aversió per la fruita dolça i te les cruspeixes. Disposa els grans de raïm fent un munt. Comença la prova de l’ozalid. 8 Bo. A l’entrada d’IKEA. Aquesta bèstia es dedica als ànecs. 9 Pregues d’hora en hora. Hidrocarbu­rs que sumen età, età i età. Centúria. 10 Buida el biberó tot pensant en sa mare. Espelma grossa, aquí i a Damasc. Prohibeix la lectura d’un clàssic oriental. 11 Estimi, o m’estimi. Percebeu el sabor d’alguna cosa. Supereu l’al·lusió vaticana i prescindiu del sant. 12 Qualsevol cosa que destaqui de tot allò que la

circumda pel seu color fosc. Edictes del tsar. 13 Beure a galet fent sorollets. Nodreixi. 14 En un cert sentit, escut d’armes. Manques absolutes de feresa.

VERTICALS 1 Et relacionar­ies amb els teus congèneres a partir d’unes regles predetermi­nades. Introdueix­o aire a les rodes de la bicicleta. 2 Aquestes són de segona mà. Senyores que parlen la mateixa llengua semítica en què va ser compost el parenostre.

3 Escaire. Herbes bulboses. Marxa del país per raons econòmique­s.

4 El triftong de la tercera edat. Disposa d’una manera convenient. Arrela lluny de la vocalista. 5 Succeeixi. Davant bab no fa com bao, que s’enarbora, sinó que alimenta. Gàlib sense escaire. 6 Xantofil·la amb nom de vell fugitiu de la justícia que és present en les parts verdes dels vegetals, en algunes algues, en els cereals i també en el rovell de l’ou. Tancats com els ulls, però a l’inrevés.

7 És el veritable rei de la baralla perquè ultrapassa el mateix rei. Enxampa peixos. El reialme de Mahoma.

8 Del dret, idèntic, i del revés entorn ambiental que ens permet respirar. Quiet i enravenat. Raresa d’ateu. 9 La via excrementí­cia. Radiàveu. Nitrogen. 10 Fòsfor. Plovisquej­ada. Edicte del tsar. 11 Tipa decapitada. Les interdenta­ls, en desordre alfabètic. Comencem a enviar coses. S’ajusta a la via ràpida del tren europeu.

12 Capdavante­r de la lliga. Naveguessi­s. 13 Està a punt de morir. Primera porció de l’intestí prim. 14 Trigava. Provoquis.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain