La Vanguardia

Classes mitjanes

-

No per la manifestac­ió regular dels mitjans de comunicaci­ó sobre el problema de la desigualta­t i l’equilibri sostenible deixa de tenir sempre interès.

El problema de la gran desigualta­t no és patrimoni d’Espanya, ni molt menys, ja que “...el 0,004% de la població mundial controla el 12% de la riquesa” (“Els ultrarics… i la resta”, Editorial, 6/IX/2018) . A Espanya, els ultrarics (patrimonis superiors als 30 milions) s’han triplicat els darrers deu anys .

Una de les causes principals del creixement de la desigualta­t recau en els governs, que no han estat capaços d’utilitzar els ressorts regulatori­s per redistribu­ir les rendes i el benestar social.

Estic entre els ciutadans considerat­s de classe mitjana, els meus ingressos els darrers 30 anys sempre han estat per sobre dels 50.000 euros anuals. La qual cosa em permet de discrepar sobre l’esforç de la societat que formem els no ultrarics i dels que l’editorial ens considera un apart especial: “…treballar a favor d’un equilibri sostenible, així com un marc una mica més folgat per a les classes mitjanes que sostenen l’economia”. És evident que l’IRPF pressiona, proporcion­alment, més les classes mitjanes que les baixes, però aquestes ja venen pressionad­es pel baix nivell salarial i de pensions.

JOSEP MARTÍN I COLL Sant Cugat del Vallès Subscripto­r

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain