La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Preparats que prenem contra la tos. Acords comercials. 2 En aquell indret on es capgira la insularita­t. Concedeix premis prop d’Astorga. És quan neva que res no funciona. 3 Pronom feble del 51. Emeti per les ones. Reietons.

4 Les reines de l’hipòdrom, també. Passejades infantívol­es amb na Blancaneus. 5 El contenidor de gra per antonomàsi­a. Sageta que foragita la grega. Pot destapat. N’Amin, el dictador. 6 En un tres i no res. Rebaixis. Galleda. 7 Ens viu. Brollem com els bombonets d’una capsa de M&M. Sofre. 8 Sud-est. Turc. Dret com si fos una estàtua enravenada.

9 El teu nom sigui un dels que surten a la llista de candidat. Cauen petits flocs de neu empesos pel vent, i els esquiadors els victoregen! 10 Torxa que va sempre endavant. Instal·lar una cosa en el seu lloc. Típica actitud del paleta dropo. 11 En cap cas. Tallin les branques més altes. Principi atributiu. Gros i bru. 12 Ens cal per respirar. Conjunt de petits cristalls que recobreixe­n la superfície d’una pedra. Dues escales de pintor obertes. Presoner. 13 Artèria fluvial que s’omple sempre que cau un xàfec. Ho farà amb la sort quan vulgui jugar-se-la. 14 Fructuosa, també. Habitual.

VERTICALS 1 Alegres i divertides. Informe, però en el sentit adjectiu del terme. 2 La reina del cel, metàtesi inclosa. Amorria el bestiar a l’hora de la migdiada. Iridi. 3 Orlo en plena asfíxia. Edicte del tsar rus. Rovelleu.

4 Sentiré el que em diuen. Camina com un colom. Corris sense tenir en compte el cos. 5 Fòsfor. Repartí material que alimenta. Punxegut com un eriçó. 6 Trist inici del sàdic. Aquí no ens queixem. Poden ser fèmurs o polars. Disjunció. 7 Posseïm. Antiguitat­s vitals. 8 Ram de flors que designa gent de caràcter més aviat feble. Magnetitzi. Dea decapitada.

9 Dues que vibren. Obstacle. Conjunt d’estris per a la feina. 10 Pot ser de policia, d’asseguranc­es o de duanes. Cauen volves i flocs. Comença a apujar-ho tot. 11 Extremitat que permet llargs desplaçame­nts. Morirà. Els esperats finals dels combats. 12 En un tres i no res. Llengües. Llar del botó que l’ebrenc treu d’aital refugi. 13 Embolica que fa fort, sobretot a la xarxa. Tacte tàcit per no vocalitzar. Si no vols pols, no hi vagis. 14 Desproveït­s de peduncle. Aiguamoll.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain