La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Et lamentaves com un xai. Fils conductors d’electricit­at en tots els formats. 2 Arma de repetició. Costum ancestral. El primer de tots.

3 Agafeu el capritx de fer alguna cosa. Hi aplica els llavis i aspira. 4 El gran Mèxic. Tot el que conté una panera plana de forma ovalada. Així comencen tots els títols. 5 Suport per als punxons més odiats pels pollastres. Avui és un dia incomplet. Contenidor­s per menjar gaspatxo o menges similars. 6 Res no és. La part de l’ull més relacionad­a amb Sant Martí. Ho deixa tot lluent com una patena. 7 El ribonuclei­c. Pica. Bo.

8 En un cert sentit, rebut. Girar no és estrany. L’ordinal que tots associem a la Cavalleria. Nitrogen. 9 Aquests gemeguen. Cova amb denominaci­ó d’origen castellone­nca. 10 El sentit de la marxa dels covards. Es referí a la vocalitzac­ió màxima. Lloc sense entrada. 11 No és pas de la corda dels sentimenta­ls. Micos sense cap relació amb Berlín. En un cert sentit, navega tot llegint Eugeni d’Ors. 12 Inventar del no-res. Rere el cap fa capital. A les portes de Florència.

13 Disposat en grups de tres. Us ofegareu

de tant dir que no. 14 Cristall, la magnitud del qual no depèn de la direcció en què l’observes. Format de pintura personalit­zada.

VERTICALS 1 Cridaràs com una bèstia feliç en un concert d’en Titot. Publiqui llibres sobre na Piaff. 2 Estris per a totes les feines. Dominades des de la talaia inherent a la monarquia, sense deixar anar mai les regnes ni els regnes. 3 Loft asfixiant. Només és capaç d’assecar-lo un polígraf. Eròtic, però sense repeticion­s malaltisse­s. 4 Fabricant de pell de xai adobada. Endolcint. 5 Fabricació de teixits de seda. Porgar el gra a l’era.

6 Est. Pals que no alimenten. Rubriquem un escrit sobre la llengua de signes. El nord de Torí. 7 L’escandinav­a més fusteriana. El mig gitano. Puc perdre el cap per un antic grup eivissenc. Fòsfor. 8 Transpiràv­eu. Tindran una certa identitat. 9 Comença a capitaneja­r la lliga per la defensa animal. Daltabaixo­s sorrencs del desert. Organisme viu.

10 Torxa que té la flaca d’anar endavant. Trenqui un os. Comença a agemolir-se.

11 Begui, sense dir mai ei. Aquesta ja ha començat a fer el camí de la santedat. Proveït d’extremitat­s que li permeten enlairar-se. 12 Client directe d’escriptor. Els tercers en discòrdia. Doble vibració audible. 13 Est. Els arbustos més feministes. Erupció cutània caracterit­zada per l’aparició de taques blanques, voltades d’un anell de color lila caracterís­tic.

14 Molls de tant treballar. Construcci­ó gramatical en la qual la segona part no concorda sintàctica­ment amb la primera i està més d’acord amb el que pensa en aquell moment l’emissor que no amb la concordanç­a sintàctica.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain