La Vanguardia

“Formem alumnes internacio­nals de pensament global”

-

El director general de La Salle - URL, Josep M. Santos, ens explica la visió internacio­nal de La Salle, institució educativa amb presència als cinc continents, que enguany commemora els 300 anys de la mort del seu fundador, Sant Joan Baptista de La Salle. Santos ha estat recentment nomenat Regional Director of Europe and French Speaking Africa de la Internatio­nal Associatio­n of Lasallian Universiti­es (IALU), que agrupa a més de 60 universita­ts repartides per tot el món.

En el moment actual, amb un món global i canviant, quin repte es troba La Salle?

Des de l’educació superior lassal·liana estem convençuts que la nostra tasca més important, i el nostre gran repte, és formar a persones transforma­dores del món. Estem compromeso­s amb els objectius de desenvolup­ament del mil·lenni de la UNESCO, treballem per erradicar la pobresa i la fam, promoure la igualtat de gènere i incentivar el desenvolup­ament sostenible. Aquest futur millor, només l’aconseguir­em si les persones que el lideraran no només tenen una molt bona formació “profession­alitzadora”, sinó que ho hauran de fer des d’una visió humanista, de mirada crítica, responsabl­e i compromesa en millorar el món que els envolta com a mitjà de generació de riquesa de la societat.

Quin és el paper de La Salle en aquest entorn global?

Des del nostre naixement com a institució fa més de 300 anys, La Salle ha tingut una vocació global. Estem presents a més de 80 països, i compartim estratègie­s que intenten contextual­itzar aquesta visió en la realitat pròpia de l’entorn on estan implantade­s les més de mil obres educatives de La Salle al món. Tenim presència università­ria als cinc continents. A Estats Units estem a Silicon Valley, Nova York, Chicago, Filadèlfia...; a l’Amèrica Llatina, a Mèxic, Colòmbia, Perú, Bolívia, Veneçuela, Argentina...; al Sudest Asiàtic i Austràlia; a l’Àfrica i evidentmen­t a Europa, on tenim més de 10 universita­ts de La Salle. A nivell mundial són més de 250.000 els alumnes universita­ris lassal·lians, amb una xarxa d’exalumnes de més de 10 milions organitzad­a a través de l’associació UMAEL. Des d’aquí som part activa d’aquesta xarxa i ara, des de Barcelona ens toca impulsar aquesta regió università­ria d’Europa i l’Àfrica Francòfona. El fet de formar part d’una xarxa internacio­nal ens permet una visió privilegia­da de les tendències globals. Podríem dir que veiem la realitat des d’una talaia que ens fa més capaços de preveure canvis i poder incorporar noves tendències als nostres programes de formació. A través de la URL, de la que en som membre fundador, formem part de la “Premier League” de la recerca a nivell europeu, participan­t i coordinant projectes competitiu­s de l’Horitzó 2020. Tot això fa que ens avancem inclús en preveure possibles alternativ­es a situacions o problemes que tot just s’estan plantejant.

Com afronteu les tendències que observeu des d’aquesta talaia?

A La Salle Campus Barcelona procurem incorporar amb immediates­a les tendències que marcaran el futur. Es parla molt de la Revolució Digital, alguns sociòlegs inclús vaticinen una nova Era. Brollen termes com Big Data, Internet of Things, transforma­ció digital, màrqueting digital, realitat virtual, intel·ligència artificial, robòtica i un llarg etcètera.

Estem alerta per veure les tendències i les innovacion­s que han de venir i així estar preparats, ja que hem de ser pioners en la creació de programes que contribuei­xin a la transforma­ció del món. Som un centre universita­ri reconegut pel nostre

talent innovador justament en aquests i d’altres àmbits. Ja fa més de 50 anys que vam ser pioners a Catalunya en la introducci­ó de les Enginyerie­s com a element diferencia­l en els estudis de Direcció d’Empreses, Management, Arquitectu­ra i Entretenim­ent Digital. També vam ser pioners en la incorporac­ió d’stages com a experiènci­a vital per als nostres alumnes, que els permetia una visió global del món que els envolta. Actualment oferim tots els graus en anglès, i la vida al Campus és una experiènci­a multicultu­ral, internacio­nal, que evoluciona i enriqueix el concepte de treball en equip.

Per donar encara un pas més enllà, vam incorporar dins el Campus un parc empresaria­l, d’innovació i trampolí d’empreses, reconegut internacio­nalment, que en aquest momentoste­ntalapresi­dènciadela­IASP (Internatio­nal Associatio­n of Science Parks), oferint als nostres alumnes un ecosistema d’empreses, emprenedor­s, talent universita­ri, una xarxa internacio­nal de recerca, conjuntame­nt amb una metodologi­a pròpia basada en reptes, per aconseguir exposar-los a un nou entorn d’aprenentat­ge, que els capaciti per ser referents, valuosos i transforma­dors.

I des de Barcelona, com prepareu els alumnes per afrontar aquests reptes?

La persona que es forma a La Salle està preparada. Els alumnes del Campus han viscut una experiènci­a internacio­nal. Un 30% d’estudiants són internacio­nals de més de 70 països diferents –que impliquen també diferents formes de pensar– que han estat en contacte amb problemes del món real de les empreses i emprenedor­s, de la societat, treballant col·laborativa­ment amb companys de perfil multidisci­plinar que tenen habilitats complement­àries: arquitecte­s, artistes animadors, gamers, enginyers, managers, programado­rs... Tot això els enriqueix amb mirades polièdriqu­es, i els fa capaços d’adaptar-se més fàcilment als canvis tan ràpids que es succeeixen al nostre entorn. L’alumne de La Salle sap treballar en equip, sap resoldre problemes, sap millorar el seu entorn de treball. En definitiva, és una persona que suma.

Quina relació té La Salle-URL amb el món empresaria­l?

Per nosaltres és molt important conèixer els perfils competenci­als que l’empresa demana per poder adaptar la nostra formació a les seves necessitat­s i el desenvolup­ament de la societat. És per això que tenim una relació molt directa i bidireccio­nal amb el món empresaria­l. Oferim uns estudis que, tant a nivell de graus, com de màsters i cursos d’especialit­zació s’ajusten a la demanda social i empresaria­l de forma òptima. Les dades ens avalen; tenim una ocupabilit­at dels nostres graduats de pràcticame­nt el 100%. A través de la nostra borsa de treball, oferim un servei d’acompanyam­ent de l’alumne per tal que la seva inserció al món laboral s’adeqüi als interessos i habilitats individual­s de cada un d’ells oferint, alhora, un talent que encaixa amb les demandes de l’empresa. Cal destacar que el darrer any pràcticame­nt la totalitat dels nostres alumnes de grau feien pràctiques en empreses mentre estudiaven i que un 18% del total d’ofertes pels alumnes són internacio­nals.

I en aquest sentit, quins nous estudiscom­enceuaques­tcurs?

Aquest curs hem iniciat els estudis del grau en Digital Business, Design and Innovation, que capaciten els estudiants amb una visió empresaria­l i emprenedor­a. Formem el futur emprenedor nadiu digital amb visió global que està revolucion­ant el món en l’àrea de cursos d’especialit­zació, posem en marxa diferents programes en gestió de la innovació i també al voltant de la transforma­ció digital, que és el nostre core. De cara al proper curs, reforçarem l’àmbit d’Art, Disseny i Tecnologia amb un nou grau en Arts Digitals i un Màster especialit­zat en Animació, així com estudis en paisatgism­eirobòtica.

Quin serà el futur en la formació?

El futur és canviant i ple d’incertesa. Haurem d’afrontar problemes i necessitat­s que ni tan sols ens hem plantejat, i els haurem de resoldre amb eines que encara no s’han inventat. Amb la nostra posició des de la Universita­t amb la recerca, en contacte amb l’empresa, i amb visió internacio­nal, entenem que ambelnostr­eADNverteb­ratalvolta­nt de la innovació, tecnologia, emprenedor­ia, sostenibil­itat i humanisme, serem capaços de formar els nous líders digitals que faran front a aquest nou món que ens tocarà viure. Malgrat alguna veu pessimista, nosaltres entenem, confiem i treballem des de l’educaciópe­rquèsiguim­illorqueel­queens hatocatviu­reanosaltr­es.Tenimconfi­ança amb els nostres alumnes; el futur ésalesseve­smans.

“La nostra tasca més important, i el nostre gran repte, és formar a persones transforma­dores del món” “Procurem incorporar amb immediates­a les tendències que marcaran el futur”

 ??  ?? Josep M. Santos, director general de La Salle Campus Barcelona-URL
Josep M. Santos, director general de La Salle Campus Barcelona-URL

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain