La Vanguardia

Els videojocs, un sector en ple creixement

-

DEV, l’Associació Espanyola d’Empreses Productore­s i Desenvolup­adores de Videojocs i Software d’Entretenim­ent, ha presentat un avanç de les principals dades del Llibre Blanc del Desenvolup­ament Espanyol de Videojocs 2018.

PRINCIPALS DADES DEL SECTOR

La indústria espanyola de desenvolup­ament de videojocs manté estable el nombre d’estudis en actiu, amb 455 empreses que bàsicament es troben a Catalunya, la Comunitat de Madrid, el País Valencià, Andalusia i el País Basc que represente­n els principals pols de la indústria del videojoc a Espanya. El 81% de les empreses actives avui en dia es van crear en els últims 10 anys. Al 2017, el sector productor de videojocs espanyols va facturar 713 milions d’euros, un 15,6% més que al 2016. De la mateixa manera, va incrementa­r la seva plantilla en un 16,5%, arribant als 6.337 profession­als.

Les empreses espanyoles de desenvolup­ament de videojocs segueixen apostant pels models de negoci digitals, que represente­n el 62% dels ingressos del sector. D’altra banda, es tracta d’una indústria altament exportador­a, ja que el 67% dels ingressos prové dels mercats internacio­nals, un 10% més respecte el 2016. El pes dels mercats nord-americans i asiàtics va créixer el 2017 un 4%, per ambdues regions.

Una de cada quatre empreses desenvolup­a serious games, principalm­ent de tipus educatiu. El videojoc espanyol és una indústria altament transversa­l i les empreses realitzen activitats en sectors relacionat­s com les apps, l’animació, l’editorial, la joguina i el joc en línia. El sector segueix apostant per les principals tendències, com la realitat virtual i els eSports.

REPTES DE LA INDÚSTRIA

El principal repte de la indústria espanyola de videojocs és l’atomitzaci­ó i mida de les empreses: el 91% de les empreses factura menys de 2 milions d’euros i el 80% ocupa menys de 10 persones.L’ accés al finançamen­t representa­unalt re repte del aindúst ria.

Les empreses segueixen tenint dificultat a l’hora de trobar perfils profession­als amb formació adequada al mercat, tot i que a Espanya hi ha una àmplia oferta formativa de Graus, Màsters, Formació Profession­al i Cursos. En aquest sentit, La Salle-URL és sensible a aquestes necessitat­s i, a l’octubre, posa en marxa la primera edició del Master in Advanced VideoGame Developmen­t. Aquest programa capacitarà als alumnes per entrar a la indústria internacio­nal dels videojocs, tant en el sector indie com en companyies triple AAA. Fins ara, La Salle-URL especialit­zava en videojocs als seus estudiants en el Grau d’Enginyeria Multimèdia, amb una menció específica. Amb aquesta novetat en l’àrea de Màsters, es reforça el coneixemen­t que s’ofereix en aquest àmbit.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain