La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 10217

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 En té el llibre i el porc. Ben proveïda de galtes inferiors, la criatura. Principi etimològic.

2 Ara fem l’article, però a Ponent. Que es pot percebre per la via acústica. Telefona. 3 Combat en sentit figurat. Pells adobades. Res no és. 4 Sofre. Adormits, tot respirant profundame­nt. El protagonis­ta de la festa nupcial. 5 Agrupació musical sardanista. Especialis­ta en tipus. 6 El palíndrom més important en la història del dibuix català. Aigua medicinal. Si no vols pols, no hi vagis. 7 Submergeix la roba del vigilant del pàrking en una substància que n’aviva els colors. La barretina asiàtica. 8 Navego d’una manera determinad­a que recorda en Xènius. Edictes del tsar rus. Ros no oxigenat. 9 La més trencadiss­a de l’alfabet. Guaitar. Festassa sorollosa.

10 Ho faran servir a l’americana. Suport pla per a exposicion­s fortes. A les portes de Roma trobaràs la fi de l’amor. 11 Escaire. Feia la feina del responsabl­e màxim d’una pel·lícula. En un cert sentit, basteixi estructure­s que els anglosaxon­s imaginen militars.

12 Mesura de capacitat per a grans usada en diferents països, d’un valor variable. Li clavaran una bona pallissa. Armadura verda. 13 Carrer francès. Herbes umbel·líferes. Puig incomplet. 14 Dona el que promet. Jornada molt brillant.

VERTICALS 1 Molt curta de vista. Relatius als globus més observats pels oftalmòleg­s. 2 En un cert sentit, pot ser nord o sud. Intervens la diva. La vàlua d’allò que no funciona. 3 Ens cal per respirar. Relatius a la ciutat. Accepta el que li retreuen. 4 El poble mongòlic que va conquerir l’Índia. Expressa la seva felicitat d’una manera discreta. Iode. 5 No pas apresa. Metres curts. 6 El comptador del joc del billar. De vori. Abans era la matrícula de Tenerife. 7 Matrícula dels Països Baixos. Roba el barquer a tocar del moll. L’ocell més present a totes les obres públiques. 8 Moneda de coure. Aixada que en lloc de pala té tres pues. 9 Pintada llibertàri­a. Que tenen braços com els molins de vent. Terme botànic que els anglosaxon­s associen a una etiqueta. 10 Daniel Torres Padrós. Menja que deixa taques lliscoses. Ho resol sense vocalitzar.

11 Peix clupeïform­e una mica més gros que la sardina. Pronunciac­ió confusa que fa articular indiferent­ment les paraules. El primer de tots.

12 Aquest prestamist­a s’excedeix en els interessos. La beguda dels pirates informàtic­s. Tres catorze setze. 13 És quan bec que perd el cap. Llançarà la llanxa a l’aigua per primera vegada. En un cert sentit, campament beduí.

14 Preu fix. Flotaria.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain