La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 El que fan els que s’ocupen de tota mena de coses. Aquesta està pengim-penjam, encara que no sigui acadèmicam­ent parlant. 2 Embarcació molt apreciada pels italians. Fas caure els caps religiosos. En un cert sentit, els universita­ris amb nom de tonyina que donaven la tabarra amb tota mena de panderetes. 3 El número més buscat pels ambiciosos. Exercim de núvols amenaçador­s d’hivern polar. Amistós, i tal com cal. 4 Els territoris que domina un líder territoria­l. Aconseguei­xi que sobrevisqu­i. Raurà lluny de les vibracions. 5 No vota ni que sí ni que no. Que té una certa lluminosit­at. Sofre.

6 Avar sense campions de cap mena. Tros de xarxa entre dues tralles. Pregar.

7 Deia que havia perdut el cap. Ho embelliria mentre ho enfornava. Has perdut la porteria de rugbi. 8 Separa el mi del fa. Aquesta és ponedora. 9 Àpats somiats i preventiva­ment imaginats, però mai ingerits, de moment. Teníem una certa identitat. 10 Acaba com comença. Compon un espadat petri. Les més conegudes són càustiques. 11 Llista de fils de color diferent dins una mateixa

faixa, en l’ordissatge. Culte donat als àngels i als sants. Joan Albertí Otamendi. 12 En Capone. El tresor públic. Sigui. Res no és. 13 El deixaven anar els del globus quan s’enlairaven. Borratxa. Sis de bàquics. 14 Vaca tibetana. Maltractis els teus pulmons i els dels que et circumden. En quin moment.

VERTICALS 1 Escarbotav­es el terra amb el musell com un senglar. Doni suport financer. 2 Dea decapitada. Begudes, i no pas en el primer sentit que et ve al cap. Pàtria de la insularita­t. 3 El terme trigonomèt­ric més temut pel pacient afectat de sinusitis. Xopo amb una beguda molt apreciada a Itàlia per la seva amargor. Principi actiu. 4 En un tres i no res. Hi és. Els esclaus dels espartans que s’amaguen en pilotes. 5 Et guiaven sense cap ni peus. Que incita la libido. Format de text en alguns processado­rs.

6 Excessivam­ent gras. Intentada. El primer de tots. 7 Piquin desesperad­ament com un jutge. Portem cap a proa el puny baix del sobrevent i el fermem.

8 Sot anaeròbic. Alabant. Tasti a glopets aquest vi de Trípoli. 9 Ho feia servir a l’americana. Disminueix­i la superfície lliure d’una vela. Ros no oxigenat.

10 Sofre. Cosa que atrau la mirada. Estació de servei al bell mig del desert.

11 Digerí. Peixos de pregària. Tres de contingus entre els diaques. 12 Encasella de manera força casolana. Exposa a l’acció de l’aire. El primer de tots.

13 Gens fort. Tresor de col·leccionist­a. Funciona. 14 En un cert sentit, fot un bot espectacul­ar sobre una serralada magrebina. Pianista de repetició, Bogart dixit. Preguin mentre buiden la bufeta.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain