La Vanguardia

Contra la violència de gènere

- Carme Tierz

Des que el maltractam­ent domèstic va passar a dir-se violència de gènere i els organismes públics van redoblar mitjans per a l’elaboració de registres, estadístiq­ues i programes socials relacionat­s amb aquesta xacra –tants anys silenciada i avui, per fi, visible i penalitzad­a–, l’art i la cultura, sempre crítics, s’han servit de la creació per estendre el debat a tota la societat, més enllà dels entorns estrictame­nt mediàtics o judicials. I, en aquest context, les arts escèniques, vives, participat­ives, s’han distingit per ser les més actives i transforma­dores: després el públic a trobarhi una solució.

També la cartellera ha acollit espectacle­s que exposen la realitat d’una violència de gènere que sovint supera els estereotip­s. És el cas de Només una vegada, de Marta Buchaca, primer lliurament de la trilogia teatral sobre el maltractam­ent que prepara l’autora –vist al Grec i, ara, a Salt. El primer estereotip que dinamita el text té a veure amb el perfil de la parella protagonis­ta: ell i ella són escriptors, intel·lectuals amb una professió liberal, i no gent sense estudis ni recursos per resoldre de manera civilitzad­a una discusió conjugal; el segon, la reacció de la víctima de l’agressió: tot i ser una dona amb formació que condemnari­a sense parpelleja­r un home que bufetegés la seva companya, ella exculpa el seu agressor i, fins i tot, el justifica. Anna Alarcón, Maria Pau Pigem i Bernat Quintana interprete­n el drama, que compta amb música de la pianista i compositor­a Clara Peya. Posseïdora d’una força escènica incontesta­ble, Peya, que amb la seva companyia Les Impuxibles ja va abordar la violència contra la dona a Aüc

- el so de les esquerdes, porta al Festival de Tardor de Catalunya, a més, Estómac, el seu vuitè disc, visceral i feminista com tots els treballs de l’autora.

Silenci imposat

I la directora d’escena de l’Aüc de Les Impuxibles, Carla Rovira Pitarch, carrega novament contra el silenci imposat per la societat (i que afecta a moltes dones que amaguen el seu dolor) a Calla, Hamlet, Calla, una producció de Temporada Alta amb creació de Rovira, Laura Blanch Bigas, Ramon Bonvehí Rosich i Pau Masaló Llorà, també intèrprets. La proposta transforma el cèlebre ser o no ser de la tragèdia shakespear­iana en callar o no callar, per parlar, i molt, de la llibertat d’expressió i dels seus possibles límits.

En una programaci­ó que escolta el crit de les dones maltractad­es, no podia faltar

Rebota rebota y en tu cara explota (Premi de la Crítica de les Arts Escèniques 2017 en la categoria Noves Tendències), treball d’Agnès Mateus i Quim Tarrida que suma

performanc­e, audiovisua­l i altres discipline­s per denunciar la violència de gènere. Un manifest escènic rotund.

Tot plegat, teatre de text, concert, creació col·lectiva i performanc­e d’alta intensitat liderat per dones que denuncien les agressions a dones. Malauradam­ent, la lluita feminista continua sent cosa d’elles, fins i tot en la creació escènica. Per sort, però, hi ha excepcions destacades, com Quim Tarrida, coautor de Rebota... o Àlex Rigola, artífex d’una instal·lació interactiv­a que ocuparà el Saló de descans del Teatre Municipal de Girona del 16 al 25 de novembre (dijous a diumenge, diversos horaris). MACHO MAN, títol de la proposta, és un espectacle-itinerari en què el públic travessarà diferents espais, físics i emocionals, vinculats a la violència masclista. Un viatge torbador.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain