La Vanguardia

La mort de les etiquetes

- Aída Pallarès

El Festival s’ha convertit en una plataforma de presentaci­ó i exhibició d’algunes de les propostes més innovadore­s

Noves tendències, creació híbrida, creació contemporà­nia. Són algunes deles etiquetes amblesqual­s normalment ens referim als espectacle­s difícils de classifica­r. Espectacle­s que, tenint en compte la nostra (convencion­al) cartellera teatral, surten de la norma, són diferents. Espectacle­s que no podem catalogar només coma teatre,circ,d ansa operfor man ce.

Conseqüènc­ia directa: a Catalunya aquests creadors sovint es veuen obligats a crear, viure i jugar als marges. A crear espectacle­s que caben en una maleta, espectacle­s on el text no és un problema. Es veuen obligats a viatjar per damunt de les seves possibilit­ats i fer vida als aeroports. Per sort, hi ha països on el teatre fa anys que ha agafat un nou rumb, on la cartellera és més porosa i arriscada. Països amb menys etiquetes i més in te rdiscipl in arietat.Nomésc al donar un cop d’ull a la programaci­ó dels teatres de Brussel·les, per exemple, per adonar-se que allò que nosaltres considerem la norma, allà és pràcticame­nt l’excepció. Que allò que nosaltres reduïm a quatre festivals i algunes sales –normalment petites i alternativ­es–, a altres països és, pràcticame­nt, la seva definició de teatre contempora­ni.

Per evitar que la situació es perllongui més del compte i intentar arribar a aquestes altres realitats teatreres, fa anys que un dels principals eixos de Temporada Alta és la creació contemporà­nia. De fet, el Festival s’ha convertit en una plataforma de presentaci­ó i exhibició d’algunes de les propostes més innovadore­s en les arts escèniques, ja sigui de caràcter nacional o internacio­nal. Ha estat i és l’aparador de companyies que basen el seu treball en l’experiment­ació, que no posen límit als gèneres. Perquè aquesta és, precisamen­t, una de les claus del treball de molts d’aquests creadors: l’autolliber­tat i la falta de prejudicis. Utilitzen elements de la

performanc­e, de la dansa, del circ, del teatre de text, de les arts plàstiques o la música segons les diferents necessitat­s del que volen explicar. Potser perquè creuen que les arts escèniques haurien de ser híbrides per naturalesa.

Mestres del futur

Alguns dels màxims exponents nacionals i internacio­nals del que anomenem ‘creació contemporà­nia’ seran a Girona aquesta tardor. Autèntics mestres que han marcat una manera de fer i entendre les arts escèniques, com Angélica Liddell, Jan Fabre o Rimini Protokoll. També podrem veure noms més que consolidat­s de l’escena teatral com Barò d’Evel, Agnès Mateus, Quim Tarrida, Pep Ramis, Lali Ayguadé, Chokri Ben Chikha o Piero Steiner. I d’altres, com Carla Rovira o Pau Masaló, que són i represente­n el present i futur més immediat.

Després de revolucion­ar les xarxes socials i aconseguir que les arts escèniques entressin al prime time televisiu amb la performanc­e de 24 hores Mount Olympus, el sempre irreverent i multifacèt­ic Jan Fabre presentarà

The Generosity of Dorcas. Un solo interpreta­t per Matteo Sedda –un dels protagonis­tes de

Mount Olympus–, on el ballarí arribarà a un estat de trànsit i èxtasi físic i mental que no deixarà ningú indiferent. Per la seva banda, el col·lectiu alemany Rimini Protokoll farà un pas més enllà i arribarà per primera vegada a Girona amb un espectacle sense actors. O gairebé. L’únic intèrpret d’Uncanny Valley és un robot amb la veu i el cos de l’escriptor Thomas Melle. L’objectiu? Fer-nos reflexiona­r sobre la relació entre homes i màquines.

La tecnologia també tindrà un pes especial a Amnès(i)s(t)ia. Un muntatge dirigit pel director belga Chokri Ben Chikha amb la companyia IT Teatre, de graduats de l’Escola Superior d’Art Dramàtic de l’Institut del Teatre, que arribarà al Festival a finals de novembre. La peça, que fusiona teatre i dansa amb la televisió i YouTube, pretén fer-nos reflexiona­r sobre la idea del silenci com a còmplice de la injustícia. L’estrena més esperada, però, la protagonit­za Angélica Liddell, un dels grans referents de l’avantguard­a teatral europea. Després de quatre anys d’exili voluntari, la figuerenca torna a Girona per presentar Génesis 6,

6-7, un espectacle que barreja el mite de Medea amb l’Antic Testament, el teatre amb la poesia.

Sense Angélica Liddell o Jan Fabre no seria possible, per exemple, la manera d’entendre el teatre d’Agnés Mateus i Quim Tarrida, que també podrem veure al Festival. Mateus, performer que ha treballat amb artistes tan importants com Roger Bernat, Rodrigo García i Simona Levi, i Tarrida, artista multidisci­plinari molt vinculat al món de l’art conceptual, van unir els seus universos creatius ara fa tres anys per crear

Hostiando a M. Una peça que va revolucion­ar l’escena alternativ­a barcelonin­a. Ara hi han tornat amb Rebota, rebota y en tu cara

explota. Una autèntica bomba feminista que, des de la seva estrena el passat mes de gener, no ha parat de girar per Europa.

Companyia estimada

Els que tampoc no han parat, i amb raó, són Barò d’Evel, una de les companyies més estimades pel públic gironí gràcies a muntatges com Bèsties (TA 16) o Mazut

(TA 12). Una companyia que, tot i que va començar etiquetant-se com un circ contempora­ni amb tocs de dansa, ja fa uns quants anys que opten per la hibridació més pura. Imaginació al poder. Là, el seu darrer muntatge, n’és un bon exemple. Un espectacle que barreja tècniques de circ, arts plàstiques, dansa i, fins i tot, poesia.

Tot i que no fa tants anys que treballen com Liddell o Fabre, Barò d’Evel ja són considerat­s mestres per alguns creadors. És el cas de la ballarina i coreògrafa Lali Ayguadé, que, juntament amb el ballarí francomarr­oquí Guilhem Chatir, serà a Temporada Alta per presentar la seva darrera peça, Here, un espectacle que neix de l’experiment­ació i l’exploració i al qual s’han acabat sumant una dramaturga i escenògraf­a (Aïda Gabriëls) i una cantant i compositor­a (Joana Gomila).

Piero Steiner, un altre intèrpret que hem pogut veure treballar amb Barò d’Evel, s’ha associat amb Andrés Corchero, Pep Ramis i Enric Ases, tres artistes de línies creatives singulars, per posar en comú les seves maneres d’entendre el teatre i el moviment. El resultat, titulat La set i la revolució, reflexiona sobre els clubs i caus on els homes es troben per exercir un cert tipus de masculinit­at. També Carla Rovira, Pau Masaló, Ramon Bonvehí i Laura Blanch, noms que estan fent parlar molt, s’han associat per parir, entre tots, un espectacle de creació col·lectiva sobre la llibertat d’expressió. Calla, Hamlet, Calla parteix del monòleg més conegut i parafrasej­at del món occidental –el ‘ser o no ser’ de Hamlet–, per preguntar-se quins són, si és que en té, els límits de la llibertat d’expressió. Callar o no callar? Aquesta és la qüestió.

 ?? Foto: Luca del Pia ?? Génesis 6, 6-7
Foto: Luca del Pia Génesis 6, 6-7

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain